Na jihu Olomouce stoupla Morava o jeden a půl metru, náplavka ale zůstala v suchu

První jarní tání si vyzkoušela nová náplavka v Olomouci. Zatímco veřejnost sledovala hlavně rychle stoupající hladinu řeky Bystřice, která zaplavila například cyklostezku v Hodolanech, náplavka zůstala bez vody a ani ji nemuseli uzavřít.

Řeka Bystřice se v neděli chovala i v Olomouci dost divoce - zaplavila například cyklistezku pod mostem v Hodolanech | Foto: Ota Blahoušek

Náplavka obstála v této první zkoušce dobře. Pro odborníky bylo přitom velmi zajímavé sledovat její chování. Něco sice bylo možné modelovat i v pracovnách u počítačů, reálná zkouška je ale přeci jen nejobjektivnějším měřítkem. 

V Olomouci je na řece Moravě vodočet kousek před mostem u kojeneckého ústavu na Nových Sadech. Hladina řeky tam dosahovala 286 centimetrů, přičemž běžný stav bývá kolem 120 centimetrů. Rozdíl je tedy hodně přes jeden a půl metru. V oblasti náplavky se přitom za stejnou dobu zvýšila hladina jen o zhruba třicet centmetrů. Nedělní úvahy o nutnosti uzavřít náplavku se tedy nakonec nenaplnily, hladina vůbec nedosáhla hrany náplavky.

Toto rozdílné chování hladiny vody je dáno jak odlišným profilem řeky, tak i tím, že soutoky Moravy s Mlýnským potokem a hlavně s řekou Bystřicí je až za náplavkou. Dle prvních reakcí na nynější chování řeky je tak možné domnívat se, že avizovaný předpoklad pravidelného zaplavování náplavky až na třicet dní v roce nebude ve skutečnosti naplněn.

Pro lepší sledování situace bude ale pravděpodobně vhodné zřídit v Olomouci ještě jeden vodočet na hlavním toku Moravy ještě před soutokem s dalšími řekami a potoky. 

Na vodočtu u kojeneckého ústavu se hladina Moravy zvedla o více než metr a půl, u náplavky jen o pár desítek centimetrů. | Zdroj: ČHMÚ 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty