Olomoučtí netopýři už tráví noci pod noční oblohou na jižní polokouli

Obnova Pavilonu kaloňů je úspěšně hotová. Posledním prvkem, který se ještě dotvářel, byla napodobenina skutečné hvězdné oblohy. Díky ní se nyní pavilon ještě více přiblížil volné přírodě. Alespoň tomu, co by v ní kaloni mohli vidět.

Foto: Zoo Olomouc

Jde konkrétně o noční oblohu pozorovanou z jižní polokoule, o níž se postaral tým odborníků z Pevnosti poznání, interaktivního muzea vědy, provozovaného Univerzitou Palackého v Olomouci.

„Když nás olomoucká zoo oslovila s prosbou o pomoc na dotvoření pavilonu kaloňů noční oblohou, smísilo se velké nadšení s vědomím, že půjde o nelehký úkol. V planetáriu jsem si musela najít oblohu, kterou můžete spatřit nad ostrovem Rodriguez. Obloha se však během noci pomalu otáčí a mění se i v průběhu roku. Bylo tedy potřeba vyhledat takovou část, která bude pro návštěvníky zoo atraktivní. Ta pravá zábava přišla při překreslování oblohy na stropní panely pavilonu. Vše muselo odpovídat světovým stranám, museli jsme také dávat pozor, abychom souhvězdí nepřekreslili zrcadlově. Kolegové pak už jen vyvrtali otvory na diody a ty zapojili. Návštěvníci tak mohou pozorovat v pavilonu i souhvězdí známá z naší oblohy jako je například Orion, Velká medvědice či Štír,“ uvádí Anna Krčmářová, koordinátorka fyziky z Pevnosti poznání.

„Zoologická zahrada je nejen o velkých projektech, ale i o drobných detailech. Tento možná drobný detail mě těší o to víc, že vznikl ve spolupráci dvou odborných institucí. Děkuji týmu Pevnosti poznání za spolupráci a odbornou pomoc. Nutno však dodat, že práce se stala i pro naše zaměstnance oříškem. Střecha pavilonu je velmi členitá a skýtá mnoho nepravidelných úhlů. Instalace panelů se zpočátku zdála jako neřešitelná, ale pod odborným dohledem se dílo podařilo,“ dodává ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty