Pošta: radnice chce zachránit dvě ze sedmi zrušených poboček. Komunikace prý pořád vázne

Jednání s Českou poštou probíhají ve všech městech, kterých se dotýká jejich záměr rušit pobočky. V Olomouci chtějí zrušit polovinu ze čtrnácti. Ačkoli vedení pošty tvrdí, že výběr rušených poboček je správný, radnice nesouhlasí. Například obyvatelé olomoucké části Holice by tak měli nejbližší poštu skoro pět kilometrů daleko. Nešťastně zvolené je podle primátora i rušení pobočky na Horním náměstí. Právě o těchto dvou pobočkách chce se zástupci pošty město dále jednat.

Pobočka České pošty v Holici | Foto: Google Maps

„Jakkoli můžu rozumět tomu, že transformace České pošty je nutná, se způsobem řešení bez jakýchkoli předchozích konzultací nemůžu souhlasit. Kritéria pro výběr poboček absolutně nezohledňují třeba věkovou skladbu obyvatel v konkrétních městských částech. Evidentní je to v právě v Holici,“ poukázal na jeden z hlavních problémů primátor Miroslav Žbánek. Další problém podle něj nastane, jakmile se klienti z Holice přesunou na poštu u olomouckého hlavního nádraží. „Odliv klientů na tuto pobočku může v exponovaných dnech a časech způsobit kolaps dopravy v přednádraží,“ je přesvědčen primátor.

Velmi diskutovaná a dokonce už i peticí podpořená je také pobočka pošty na Horním náměstí. Ačkoli není autem, na rozdíl od MHD, tak dobře dostupná jako jiné pobočky, je hojně využívaná. A to zejména těmi, kteří své pochůzky po úřadech a v centru města logicky spojí i s vyřizováním záležitostí na nejbližší poště. „Bezbariérový přístup a důležitý orientační bod pro nevidomé i množství klientů, kteří tuto pobočku využívají, to jsou jednoznačné argumenty, proč chceme, aby byla zachovaná. Zástupci vedení pošty, se kterým jsme dnes jednali, jsme proto předali požadavek na výměnu pobočky na Horním náměstí za pobočku na náměstí Republiky, která svou velikostí pravděpodobně dost těžko může nahradit velkou poštu v centru,“ zdůraznil primátor.

Podle České pošty nebude problém provozně zajistit poskytování služeb na zbývajících pobočkách. S tím, jak konkrétně bude provoz vypadat, však vedení města zatím seznámeno nebylo. Jednání o finální podobě seznamu poboček, které Česká pošta plánuje od 1. července zrušit, by tak měla nadále pokračovat. „Komunikace ze strany pošty je opravdu nešťastná. Pro rozhodovací proces jsme mohli České poště poskytnout cenné informace, tak aby výběr poboček ke zrušení nemusel probíhat jen od stolu na základě statistických údajů. Nikdo je od nás ale nežádal. A v momentě, kdy už tedy známe výběr, bych čekal jasné konkrétní informace o úpravě provozu těch zbývajících. Ty nám ale zatím nikdo nedal, což není přístup, který bychom mohli akceptovat,“ dodal ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

Česká pošta má od 1. července zajistit dostupnost poštovních služeb podle nově platné legislativy. Ta stávající počítala s 3 200 poštami po celé České republice, nově bude podle parametrů Českého telekomunikačního úřadu možné zajistit pokrytí poštovních služeb 2 900 pobočkami.

Foto: Olomouc.eu/Pavel Snášel



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty