Malý mravenečník se konečně nechal vyfotit! Prospívá dobře, stále přibírá

Půl kilogramu vážilo mládě mravenečníka, které 10. dubna přivedla samice Cala. Od prvopočátku mládě chovatelé ze Zoo Olomouc pravidelně kontrolují vážením. A přírůstky jsou vysoké. Prospívá dobře, což je výborné, protože odchov mravenečníků je velmi náročný.

Mláděti mravenečníka se v Zoo Olomouc daří výborně! | Foto: Zoo Olomouc

Mládě je zmenšenou kopií své matky. „Ihned po narození vidí a intenzivně vyhledává zdroj mléka. Matka i s mládětem jsou přemístěni v zázemí zoo, aby mohl odchov bez obtíží probíhat. Dnes jsme k němu pustili, byť jen na chvíli, našeho fotografa, a tak se můžeme podělit o tuto zprávu s ostatními,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková.

Zoo Olomouc patří na území České a Slovenské republiky k jedněm z mála chovatelům, kterým se současně daří mravenečníka čtyřprstého i úspěšně rozmnožovat. S jeho chovem započala v roce 2003 díky Dartovi a jeho milé samici jménem Tama. Tehdy to byl jediný pár, který žil v českých a slovenských zahradách. K dnešnímu dni se v Zoo Olomouc narodilo 18 mláďat.

Mláděti mravenečníka se v Zoo Olomouc daří výborně! | Foto: Zoo Olomouc

DENNĚ 15 TISÍC MRAVENCŮ A TERMITŮ

Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují běžně, avšak jejich odchov v péči člověka je problematický. Důvod obtížného odchovu mravenečníků se přičítá nepřítomnosti termitů v potravě. Na krmení jim v zahradě podáváme kaši, kterou tvoří jemně namleté maso s vejci, banány, kvalitními granulemi pro psy bez lepku, minerály a vitaminy. Trávicí funkci podporujeme rašelinou.

Další důvod, proč se mravenečníky v zajetí nemusí dařit rozmnožovat, může být i sestavení chovného páru a vytvoření vhodných podmínek panujících v tropických pralesích. Mravenečníci denně sežerou až 15 tisíc mravenců a termitů. Spolu s nimi spolykají kamínky a písek, kterými v žaludku s pomocí žaludečních šťáv rozmělňují mravence, a tím podporují trávení.

Mláděti mravenečníka se v Zoo Olomouc daří výborně! | Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty