Hanička, Anička, Kulička a další němé tváře léčí pacienty FN Olomouc. Pomůžete rozvoji zooterapie?

Je tomu více než pět let, co se ve Fakultní nemocnici Olomouc poprvé objevili fenka peruánského naháče Hanička a britská modrá kočka Jonáš, svěřenci terapeutky Jany Dohnalové, aby pacientům Oddělení geriatrie předali pozitivní energii a pomohli tak v jejich léčbě. Pokud se snad tehdy na zooterapii, podpůrnou léčebnou metodu, při které se využívá příznivého působení zvířat na zdraví člověka, dívali někteří zdravotníci s nedůvěrou, praxe, návštěvy na řadě oddělení a osobní zkušenost jim ukázaly, že „na tom určitě něco bude“.

Už pět let pomáhají zvířata uzdravovat pacienty ve Fakultní nemocnici Olomouc | Foto: FNOL

FN Olomouc prostřednictvím svého Dobrovolnického centra za tu dobu rozšířila nejen řady poskytovatelů této certifikované služby, ale také škálu němých tváří, které pacientům zlepšují náladu. Už to nejsou jen pejsci a kočičky, ale od loňského podzimu můžete v největším zdravotnickém zařízení na střední Moravě potkat i poníky.

Kocour Jonáš "v akci" | Foto: FNOL

„Zooterapie je jako jedna z metod léčebné terapie nejen u hospitalizovaných pacientů, ale také zdravotníků velmi oblíbená. Nachází uplatnění u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko, u pacientů s chronickými onemocněními i u těch, kteří jsou po úrazech či operacích. Slouží zejména jako psychologická podpora pacientů i zdravotníků, kteří jsou zatížení stresem a pracovními starostmi,“ vysvětluje koordinátorka Dobrovolnického centra FN Olomouc Marija Aleksićová. Právě Dobrovolnické centrum zooterapeutickou praxi v olomoucké fakultce iniciovalo a do dneška organizuje a zaštiťuje.

Foto: FNOL

Začátky jsou spjaty s tehdejší koordinátorkou dobrovolníků Petrou Stejskalovou a se zvířecím týmem Jany Dohnalové ze šternberského spolku AuraCanis. Kromě Haničky a Jonáše za geriatrickými pacienty přiváděla bernského salašnického psa Aničku a kocoura plemene ragdoll Avatara. Hanička a Anička rozdávají v nemocnici radost dodnes a doplňuje je bezsrstá kočka sphynx Dharma. Jana Dohnalová a její psi a kočky už však na to nejsou sami. Canisterapeutický tým ve FN Olomouc se postupně obměňoval a doplňoval a v současnosti mezi pacienty a zdravotníky docházejí ještě Pavla Neckářová ze spolku AuraCanis s border koliemi Brady a Fly a také Pavla Šmídová a její královské pudlice Meggi a Keisy a kříženec Tara.

Početnější tým pochopitelně zvládne i více návštěv. Terapeutický efekt pohlazení přítulného zvířete si nyní v pravidelných intervalech dopřávají pacienti a zdravotníci II. interní kliniky, Oddělení NIP / DIOP, Neurochirurgické kliniky, Oddělení rehabilitace, III. interní kliniky a Kliniky psychiatrie. Na dalších pracovištích si jej alespoň vyzkoušeli, například na I. interní klinice, Hemato-onkologické klinice nebo na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

První místo, kde pomáhala zvířata, bylo oddělení geriatrie | Foto: FNOL

Nezůstalo ale jen u psů a koček. Od loňského listopadu mívají na Onkologické klinice pravidelně většího čtyřnohého hosta. Z Přestavlk jezdí nemocné i personál potěšit poník jménem Kulička. „V rámci skupinové terapie se mohou pacienti poníka dotýkat, hladit ho, nakrmit jej nebo mu učesat hřívu. Alespoň na chvíli jim tak dává zapomenout na běžné starosti,“ vysvětluje Marija Aleksićová. Vedle opakovaných návštěv na onkologii se podařilo zorganizovat i jednorázové návštěvy Kuličky na oddělení NIP / DIOP, Oddělení rehabilitace a Klinice psychiatrie. „Na psychiatrii se setkání odehrálo v otevřeném prostoru na zahradě kliniky. Proto chovatelky z Přestavlk přivedly nejen miniponíka Kuličku, ale poprvé i poníka Zafiru,“ dodává koordinátorka Dobrovolnického centra FN Olomouc.


Poník Kulička | Foto: FNOL

Usmívající se tváře všech, kteří měli možnost pobýt alespoň chvíli v přítomnosti terapeutického zvířete, jsou dostatečným důkazem toho, že tento typ podpůrné léčby v nemocnici má smysl a měla by mít i budoucnost. „Měsíčně se ve FN Olomouc do kontaktu s terapeutickým psem, kočkou nebo v poslední době poníkem dostanou stovky pacientů. Za pět let jich už tedy mohlo být až deset tisíc. Tato radost ale není zadarmo,“ upozorňuje Marija Aleksićová. Honoráře, které měsíčně dosahují zhruba 30 tisíc korun, nyní nemocnice hradí především z konta darů jednotlivých klinik nebo Dobrovolnického centra. „Na canisterapii nám každoročně věnuje firma Profitube Protech s.r.o. 20 tisíc korun. V roce 2021 nám taky pomohla sbírka, kterou vyhlásili studenti a pedagogové česko-francouzské sekce Slovanského gymnázia Olomouc a vynesla více než 35 tisíc korun. Uvažovali jsme, jestli se vydat stejnou cestou a vyhlásit sbírku, ale pro potenciální donátory máme k dispozici i jednodušší nástroj, a to dárcovskou webovou stránku daruj.fnol.cz,“ podotýká koordinátorka Dobrovolnického centra.

Foto: FNOL

Pomůžete udržení a rozvoji zooterapie ve FN Olomouc? Na webu https://daruj.fnol.cz/ si stačí vybrat, že váš dar má být určen Dobrovolnickému centru. Budeme vděční za jakoukoliv částku. Děkujeme.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty