Štafeta na vozíku nabídne spoustu zábavy a kultury. Letos s podtitulem Spojené světy

Jedenáctým rokem pořádá Spolek Trend vozíčkářů Olomouc tradiční sportovně-kulturně-osvětovou akci Olomoucká štafeta na vozíku, která spojuje na 250 metrů dlouhé trati svět lidí s tělesným postižením se světem těch zdravých. Letos proběhne v pátek 16. června v Rudolfově aleji na Výstavišti Flora a nabídne kromě štafetové trati také skvělé vyžití pro rodiny s dětmi a také bohatý kulturní program, který vyvrcholí koncertem kapely Legendy se vrací.

Cílem akce je ukázat, jak složitý je každodenní pohyb člověka na vozíku. Foto: archiv

Dvanáctihodinová akce startuje již v 10:00 hodin s osobnostmi Olomouckého kraje a jezdci tak mohou využít štafetovou trať až do pozdního večera, kdy ve 22:00 hodin bude štafeta ukončena. Podstatou akce je dodržet nepřerušený řetězec štafetových jízd, aby se po celou dobu na trati pohyboval alespoň jeden vozík. „Chceme přiblížit všem zdravým lidem svět osob pohybujících se na mechanickém vozíku, aby se mohli alespoň na chvíli vcítit a pochopit, jak obtížné je tento vozík ukočírovat. Každá nerovnost terénu jde poznat a člověk pak uzná, že to vozíčkáři nemají jednoduché,“ vysvětlil PR manager spolku a koordinátor akce Milan Papežík. „Novinkou bude v letošním roce otočení trati směrem k jezírku a obchodní galerii Šantovka. Je to z toho důvodu, aby byl celý areál kompaktnější a program si mohli užít i ti, kteří budou zrovna na trati,“ dodal Papežík.

Koncerty i dětské atrakce

Každý registrovaný účastník dostane památeční náramek a ten bude pomyslnou vstupenkou k využití různých dětských atrakcí, které budou v herní zóně připraveny. Pořadatelé slibují doposud největší doprovodný program pro rodiny s dětmi, který se v rámci štafety kdy konal. Pro ty nejmenší bude připraven skákací hrad, malování na obličej, stolní hry nebo plnění různých úkolů. Chybět nebudou ani koncerty a vystoupení a diváci se tak mohou těšit na mladou rockovou kapelu DneskaNe, buskerské duo Kláva, orientální tance v podání skupiny Zalika Team, zpěváka a finalistu SuperStar Martina Šafaříka a zlatým hřebem večera bude vystoupení kapely Legendy se vrací.

„Cílem naší akce je ukázat, jak složitý je každodenní pohyb člověka na vozíku. V Olomouci a celkově v Česku se věci mění k lepšímu, stále se však my v Trendu vozíčkářů, naši klienti, lidé s fyzickým postižením i lidé například se zrakovým postižením, setkáváme ve městech s bariérami. Je velká škoda, že musíme i v dnešní době upozorňovat architekty, projektanty, stavaře a úřady, že jsou některé i nové stavby nevhodně realizovány a překážky, které my „choďáci“ nevidíme, jsou mnohdy pro lidi s postižením jen velmi složitě překonatelné. Naše akce Olomoucká štafeta na vozíku, má jednoduché sdělení – přijďte, vyzkoušejte si, jaký je pohyb na mechanickém vozíku, a všímejte si svého okolí, zda je podle vás přístupné,“ uvedl ředitel Spolku Trend vozíčkářů Tomáš Zrnka.

Akce se koná tradičně v předvečer Mattoni 1/2Maratonu Olomouc, kdy hlavním partnerem Trendu vozíčkářů je společnost RunCzech.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty