Co s bobry, pokud vám ničí majetek? Kdysi vyhubený tvor se na Olomoucku množí překvapivě rychle

Aktivitu dvou rodin zákonem chráněných bobrů na říčce Nemilance v Olomouci řeší aktuálně odbor životního prostředí magistrátu. Bobři v lokalitě nemají přirozené nepřátele, naopak mají dobré podmínky a dostatek potravy. Jde o potomky bobrů, kteří se vraceli do krajiny v rámci záchranného programu bobří populace v devadesátých letech.

Foto: Vlastimil Kostkan

Bobři se v Olomouci volně pohybují v ramenném systému řeky Moravy i na přítocích a jsou téměř na všech uzavřených vodách v Olomouci a okolí. „I v tomto případě tak jde o potomky bobrů, které jsme pod vedením profesora Štěrby vraceli do krajiny v devadesátých letech minulého století,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. První výsadek tohoto druhu proběhl v listopadu 1991, v letech 1991 a 1992 bylo v Litovelském Pomoraví vysazeno celkem 20 bobrů evropských ze severovýchodního Polska, ke kterým v roce 1996 přibyl jeden pár bobrů z Litvy. „Bobři se tak po mnoha letech vrátili do původního domova, ale jejich počty od té doby výrazně narostly, což je jistě důvodem k zamyšlení nad regulací početních stavů na základě výsledků prací odborníků,“ podotýká vedoucí odboru Loyka.
Bobry je možné celkem běžně vídat i v Mlýnském potoce v centru Olomouce, od Dobrovského ulice až po Švýcarské nábřeží. Před časem bobři velmi úspěšně káceli jeden strom za druhým v parku pod Dómem a museli být vykázáni do patřičných mezí, ale teď se sem zase vrátili. Zrovna o víkendu 2. července hodoval bobr kousek od katedrály na čerstvě skácené vrbě. 

Zákon chrání bobra i jeho sídlo, což vždy platí pro chráněné druhy a není to jen výsadou bobrů. „Bobři jsou velmi vnímaví a činorodí, pokud jim technikou odstraníme hrázku, tak to hned zjistí a rychle si staví novou. Kácí přitom nové stromy i keře, což jsme zaznamenali nejen v případě Nemilanky, kde nám situaci monitoruje jeden z předních odborníků na bobry v Evropě Vlastimil Kostkan,“ popisuje Petr Loyka s tím, že právě s ním magistrát konzultuje i možná opatření.
Stejně tak je magistrát připraven poradit majitelům v případě, že jim bobr způsobí škodu. „V souladu s platnou právní úpravou situaci zdokumentujeme tak, aby bylo možné získat náhradu za škodu způsobenou chráněným živočichem a samozřejmě i poradíme s dalším postupem,“ zdůrazňuje vedoucí odboru životního prostředí. Kontakt na odbor životního prostředí je 588 488 352.

Foto: Povodí Moravy, s.p.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty