Kam na houby? Meteorologové a mykologové spojili síly a nabízejí houbařům vylepšenou mapu!

Má cenu vzít košík, nůž a vydat se do lesa na houby? Některé snímky ze sociálních sítí nasvědčují tomu, že ano. Jenže ve vyschlém lese bez jediné muchomůrky pak může být houbař silně zklamán. K tomu, aby se takovému rozčarování vyhnul, pomáhá i vylepšená inovovaná mapa výskytu hub, kterou společně připravují mykologové a Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Stux / Pixabay

Mapu růstu hub najdeme na tomto odkazu. Mapa vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech (index API30) v kombinaci s průměrnými teplotami posledních 7 dní. Předpovědní model pravděpodobnosti růstu hub je vyvíjen ve spolupráci s odborníky z České mykologické společnosti.

Jak ovlivňuje počasí růst hub?

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích (cca 10 dní po nich) a následném teplém (nikoli však horkém) počasí, nejvíce v rozmezí července a září.

Při procházce lesy na Olomoucku si ověříme, že jsou vesměs docela suché, takže optimální podmínky pro růst hub rozhodně nesplňují. Odpovídá tomu i mapa, která houbaře, pokud chtějí být úspěšní, posílá z Olomouce nejblíže do některých částí Jeseníků.

  

Jak je tvořena mapa pravděpodobnosti růstu hub?

Zásadním kritériem pro tvorbu mapy je hodnota API30 (index předchozích srážek), což je veličina posuzující nasycenost půdy, založená na sumaci denních úhrnů srážek za sledované období (30 dní) s klesající vahou směrem do minulosti (čím vyšší hodnota, tím vyšší nasycení půdy vodou a tedy „potenciál růstu hub“). Hodnota API30 je korigována koeficientem vycházejícím z průměrné teploty v posledních sedmi dnech, jelikož v nejteplejších měsících je potenciál výparu spadlých srážek výrazně vyšší. Stejný úhrn srážek je proto méně “efektivní” pro růst hub například v září než v červnu. Výsledek modelu je dále korigován sezónním koeficientem, který vyjadřuje rozdíly v početnosti mykorhizních hub během kalendářního roku.

Foto: Ralphs_Fotos / Pixabay

Hlavně hříbky...

Parametry pro výpočet modelu jeho autoři průběžně optimalizují. Meteorologové letos nově navázali spolupráci s Českou mykologickou společností, přípravu mapy s ní pravidelně konzultují. Mapa nejlépe odráží pravděpodobnost růstu masitých, zejména mykorhizních druhů hub, které ovšem praktické houbaře zajímají nejvíce. Pro ostatní houby (např. dřevní, xerotermní atd.) model přesný není.

Více o houbách se můžete dozvědět na stránkách České mykologické společnosti www.myko.cz

.



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty