Moravské divadlo bude mít novou fasádu a nasvícení, nutné budou i restaurátorské zásahy

Během divadelních prázdnin v Moravském divadle probíhají opravy a údržbové práce. Nejzásadnější a nejnákladnější je oprava fasády ze strany Horního náměstí, která zahrnuje i restaurátorské práce.

Foto: Moravské divadlo Olomouc

"Pokračujeme v revitalizaci svrchního pláště budovy a letos budeme opravovat fasádu a chystat ji na nasvícení. Zároveň s tím se budou dělat restaurátorské práce na kamenných a nekamenných prvcích. Budeme opravovat i nápis,“ sdělil technický náměstek Moravského divadla Bohuslav Kraus. Vysoutěženým dodavatelem je olomoucká stavební firma HSH Stav. „Aktuálně provádíme místní šetření a prohlídku fasády. Poškozené omítky budou odstraněny a po řádné přípravě podkladu budou nahrazeny novými. Po částečné demontáži klempířských prvků budou vysekány drážky pro elektroinstalaci venkovního osvětlení. Po odstranění původního nátěru fasády bude, dle průzkumu původní barevnosti, proveden fasádní nátěr určený Národním památkovým ústavem. Kamenné prvky fasády bude provádět restaurátorská akreditovaná firma,“ přiblížil postup jednatel společnosti HSH Stav Zdeněk Suchý.


Předpokládané náklady na opravu fasády včetně restaurování figurálních a nefigurálních prvků jsou 2,2 miliony korun. Očekávaná dotace z Ministerstva kultury je 120 tisíc, zbytek vykryje příspěvek zřizovatele, tedy města. Oprava fasády probíhá od 1. července a ukončena by měla být k 25. srpnu. U budovy bude stát lešení, ale žádná omezení pro kolemjdoucí se nechystají. Divadelní ulice zůstane průchozí.

„Divadlo patří k velice hodnotným budovám na Horním náměstí. Těším se, že fasáda po rekonstrukci prokoukne, a tím oživí prostor mezi radnicí, trojičním sloupem a Arionovou kašnou, na němž se odehrává řada kulturních a společenských akcí,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu a školství Viktor Tichák.

Jedna z nejstarších divadelních budov u nás

Budova postavená v roce 1830 patří k nejstarším divadelním objektům v České republice. (O slavné historii této divadelní budovy se dočtete zde) Pro další a zároveň finální fázi revitalizace svrchního pláště se připravuje nasvícení a projekt nového parteru zahrnující rekonstrukci pokladen a divadelní kavárny. Ten je nyní ve stádiu architektonických návrhů, které jsou konzultovány s památkáři a architektonickou komisí. „Chtěli bychom to stihnout dokončit v roce 2025, aby se budova v čase svých „195. narozenin“ stala opravdovým chrámem kultury 21. století v Olomouci,“ dodal ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Mimo fasádu se během léta budou opravovat také požární vrata na boční jeviště, světlíky nad atriem a podhled pod krejčovnami. Dále se bude opravovat osvětlení bočního jeviště, forbína a tahy a budou se řešit drobné údržby. Celková předpokládaná hodnota těchto oprav je okolo 1,15 milionů korun.

Na jaře proběhlo výběrové řízení na dodavatele nového světelného pultu, který se nyní bude instalovat. Jedná se o investici v předpokládané výši 1,42 milionů korun.

Až do konce roku budou nadále realizována nízkonákladová opatření, která se dotýkají úspor energií – světla, tepla i elektřiny. Namontují se pohybová čidla pro ovládání osvětlení ve společných prostorách. Budou se instalovat termo hlavice, které efektivně regulují teplotu v kancelářích a podobně.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty