Jindřich Štreit pochválil Šantovku za odvahu. Vystavuje fotografie, které jsou "na hraně"

Výstava 118 velkoplošných fotografií slavného Jinřicha Štreita se koná právě teď v prostorách Galerie Šantovka. Sám autor při komentované prohlídce výstavy konstatoval, že obchodní galerie projevila odvahu, když vystavila jeho snímky, které jsou "na hraně". Hostům prozradil i napínavé situace z focení v Japonsku.

Vekoformátové fotografie Jindřicha Štreita vzbuzují zájem | Foto: Rej.cz

"Nevím, jestli byste takové snímky viděli v nějaké jiné obchodní galerii, Šantovku musím pochválit za odvahu, s jakou k této výstavě přistoupila," konstatoval Jindřich Štreit během prohlídky výstavy, kterou ve čtvrtek odpoledne provedl několik desítek zájemců. 

Návštěvníkům zde nabízí v pěti tematických celcích i takové fotografie, které ještě nikde vystaveny nebyly. Jedna část představuje záběry ze Štreitova pobytu z v Japonsku. "Žil jsem tam u jednoho mnicha, chodil jsem za těmi lidmi na pole, pracoval jsem a přitom měl pořád na krku fotoaparát," popisuje fotograf, jak se stal dočasnou součástí mikrokosmu jedné japonské vesnice. Naučil se pár důležitých slov v japonštině, ideální prý bylo hovořit na téma počasí. "Naučil jsem se japonský výraz pro počasí. Japonci o počasí rádi mluví, takže stačilo říct toto slovo a oni mi pak půl hodiny povídali o tom, jak zrovna dnes je, jak bylo a jak bude," vzpomínal s úpsměvem fotograf.

 Snímky z Japonska ukazují velké odlišnosti našeho a tamního světa | Foto: Rej.cz

Přidal i o něco dramatičtější historku. Jednoho dne viděl na poli pracovat samotnou ženu. Nic neříkal a blížil se k ní, aby ji mohl vyfotit, žena  nijak nereagovala a byla dál shrbená k zemi. Tvářila se, jako by u ní nikdo nebyl, upřeně se dívala do půdy, v níž pracovala. Teprve později Štreit zjistil, že ona paní byla k smrti vyděšená, protože vůbec netušila, kdo k ní jde a co po ní chce a měla za to, že právě udeřila její poslední hodinka. "Naštěstí se pak dodatečně všechno vysvětlilo. Všichni lidé v té vesnici dostali od úřadu letáček s mou podobiznou a vysvětlením, že jsem tam proto, abych je fotografoval," dodal Jindřich Štreit.  


Mnohé snímky ukazují život lidí s handicapem | Foto: Rej.cz

Jiná část expozice představuje i záběry z ulic Olomouce, kde jich Štreit doposud mnoho nevytvořil. Tyto snímky vznikaly jako obrazový doprovod ke knihám olomoucké autorky Kamily Holáskové. Další série dosud nezveřejněných fotografií ukazují život na venkově ve Francii, pohledy do světa lidí bez domova a na okraji společnosti či motivy z oblasti paliativní péče a života lidí s handicapem. 

Expozice, umístěná na několika místech obchodního centra, zde bude k vidění až do 20.srpna. 

Foto: Rej.cz

Jindřich Štreit a Kamila Holásková | Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty