Kraj pomůže zraněným zvířatům, připravil statisíce korun pro čtyři záchranné stanice

Čtyři záchranné stanice zvířat, které působí v Olomouckém kraji, se i letos mohou spolehnout na podporu hejtmanství. Z krajského rozpočtu si mezi sebe rozdělí 300 tisíc korun. Peníze poslouží například na péči o zraněná srnčata, čápy nebo labutě.

Mládě veverky | Foto: Záchranná stanice Němčice nad Hanou, Eva Zatloukalová

„Záchranné stanice si musely dříve o dotační podporu kraje žádat. To už teď neplatí, protože jsme se rozhodli jít opačnou cestou – kraj si u záchranných stanic objednává péči o zraněné zvířata formou služby. Takhle je to jednodušší, přehlednější a efektivnější,“ vysvětlil Martin Šmída, radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

V regionu tradičně fungují čtyři záchranné stanice zvířat – Ornis na Přerovsku a dále pobočné spolky Českého svazu ochránců přírody v Rudě nad Moravou, Němčicích nad Hanou a v Rýmařově.

Letošek je výjimečný

Na nedostatek práce si záchranné stanice zvířat v Olomouckém kraji rozhodně stěžovat nemůžou. Zvlášť to platí v letošním roce, kdy dravci stihli hned dvě snůšky mláďat, a tak se v záchranných stanicích zhusta vyskytují například zraněné nebo opuštěné sovy či poštolky.

Poštolka v záchranné stanici | Foto: Záchranná stanice Němčice nad Hanou, Eva Zatloukalová

A s vrcholícím létem se do péče ochránců přírody dostávají také labutě. „Teď nám přibylo několik malých labutí, které jejich rodiče opustili. U nás hezky pookřály, společně chodí k vodě a až povyrostou, čeká je návrat zpátky do přírody,“ ujistila Lidmila Kňourková ze záchranné stanice v Němčicích nad Hanou.

Možná překvapivě nejnákladnější položkou v provozních výdajích každé záchranné stanice není krmení ani veterinární péče, ale doprava zvířat. Pro zraněné živočichy totiž vyjíždí ochránci přírody i několikrát denně.

Mládě kalouse | Foto: Záchranná stanice Němčice nad Hanou, Petra Orálková



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty