Bouřky způsobily velké škody, několik požárů a další vážné problémy

Náročnou noc mají za sebou hasiči v Olomouckém kraji, především pak na Olomoucku. Kvůli silným bouřkám vyjížděli k více než dvacítce událostí, většinou k popadaným stromům. Raritně ovšem museli během jedné noci řešit i dva rozsáhlé požáry budov, jejichž příčinou byl úder blesku do střešní konstrukce, odkud se pak požár rozšířil.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Nejprve hasiči vyjížděli do Šternberka, kde začala hořet střecha dílny u rodinného domu. Požár byl nahlášen 20 minut po půlnoci, rychle se rozšířil na celou konstrukci, která se během hasebních prací propadla dovnitř objektu o rozloze zhruba 15x10 metrů. Na místě zasahovalo 6 jednotek, které hasily hořící objekt a zároveň ochlazovaly okolní stavby, aby nedošlo k dalšímu šíření požáru. Dle vyšetřovatele HZS se škoda podle odhadu vyšplhá ke 2,8 milionům korun, uchráněné hodnoty se blíží 6 milionům korun. Příčinou byl úder blesku.


Foto: HZS Olomouckého kraje

Ve 2.11 minut pak operační středisko hasičů dostalo zprávu o dalším požáru. Tentokrát museli hasiči vyjet do Dolní Sukolomi, místní části Uničova, kde hořela střecha na zemědělském objektu v rekonstrukci, jeho rozloha byla cca 15x10 metrů. Zasahovalo zde pět jednotek, které požár rychle lokalizovaly a následně rozebraly konstrukce a dohasily skrytá ohniska. Škoda dle odhadu činí 400 tisíc korun, uchráněné hodnoty se dotknou hranice 1,5 milionu korun. Příčinou je dle verdiktu hasičského vyšetřovatele opět úder blesku.


Foto: HZS Olomouckého kraje

Kromě dvou požárů si silné bouřky vyžádaly také zásah v Bělkovicích-Lašťanech, kde vtekla voda z polí do jednoho z rodinných domů a zaplavila také komunikaci a kanalizační vpusti, které místní jednotka pročistila. V Kokorách přerovští hasiči čistili komunikaci od naplavenin, které se rovněž valily z polí do obce.

Hasiči odstranili také 18 popadaných stromů na komunikacích, v Konici spadl strom rovnou na včelín. "Celkově jsme tedy řešili v souvislosti s bouřkami dvaadvacet událostí," uzavřela Lucie Balážová, tisková mluvčí krajských hasičů.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí silné bouřky i během čtvrtku a noci na pátek. Více o aktuálních výstrahách najdete zde https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty