Olomouc si připomene 55. výročí srpnové invaze. Podle dnešních Rusů byla okupace v pořádku

Pětapadesáté výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968 si Olomoučané připomenou v Červeném kostele. K půlkulatému výročí je připravena projekce dokumentu Adama Drdy nazvaného Se Sovětským svazem na věčné časy? a výstava Vzpomínky na srpen 1968, která dobové fotografie doplňuje příběhy pamětníků.

Srpen 1968 v Olomouci | Zdroj: archiv Miloslava Čermáka

Spolek Paměť národa prostřednictvím příběhů přináší reminiscence na dobu, kdy konzervativní křídlo Komunistické strany Československa pozvalo do své země vojska pěti zemí Varšavské smlouvy – socialistického vojenského paktu v čele se Sovětským svazem. „V kontextu současné invaze ruských okupantů na území Ukrajiny vidíme, že svoboda a národní suverenita jsou cenné a velmi křehké hodnoty. Proto je třeba si výročí okupačních vojsk na území Československa nadále připomínat,“ zdůraznil náměstek primátora Viktor Tichák.


Okupaci Olomouce připomíná pamětní deska na budově dnešní Pedagogické fakulty Univerzity Palackého na Žižkově náměstí. Právě tam sídlila desítky let komandatura okupačních vojsk. Vzhledem k probíhající rekonstrukci univerzitní budovy je ale nyní deska sňata a vystavena bude právě v Červeném kostele. „Účastníci vzpomínkového aktu z řad rehabilitovaných vojáků a politici k ní položí květiny,“ uvedl Bohumil Reml, předseda Vojenského spolku rehabilitovaných Armády ČR. Invaze vojsk podle něj vedla k omezení svobody i suverenity celého národa. „Ani v armádě jsme se s tím tehdy nesmířili, hlasitě jsme vyjádřili svůj nesouhlas s okupací. Byli jsme vyhozeni, souzeni, šikanováni. A s námi i celé rodiny,“ vzpomněl Bohumil Reml. Z armády bylo propuštěno 11 500 příslušníků. Rehabilitace se dočkali až po roce 1989. Dnes jich žije kolem osmi set.

Spolek rehabilitovaných chce do budoucna připravit v Olomouci ještě jednu hmotnou připomínku tragického srpna 1968, žulový balvan s nápisem Nezapomeneme.

PROGRAM K VÝROČÍ OKUPACE V ČERVENÉM KOSTELE

  • 14:00 pietní akt
  • 15:00 projekce filmového dokumentu
  • 15:45 beseda s autorem dokumentu Adamem Drdou
  • 16:30 ukončení

PODLE RUSŮ BYLA OKUPACE V POŘÁDKU

Před 55 lety představitelé komunistických režimů v Polsku, Bulharsku, Maďarsku, Německé demokratické republice a samozřejmě v SSSR napsali v červenci dopis vedení KSČ (tzv. Dopis pěti), kde popisovali, proč je situace u nás tak znepokojuje. Vysvětlují, že nezasahují do vnitřního chodu naší země, ale že pokud je ohrožen socialismus a přinálžitost Československa k socialistickému, tedy moskevskému táboru, není to už jen naší věcí, ale starostí všech komunistů. "Zároveň nemůžeme souhlasit s tím, aby nepřátelské síly zatlačovaly vaši zemi ze socialistické cesty a vytvářely hrozbu odtržení Československa od socialistického společenství. To už není pouze vaše věc. To je společná věc všech komunistických a dělnických stran a států," varovali soudruzi Alexandra Dubčeka a jeho spolustraníky. A proto, pokud se to nezmění, budou muset soudruzi ze socialistického tábora vůči Československu něco podniknout. Podnikli to v srpnu a byla z toho standardní invaze a okupace.  Vypovídá to hodně o tom, jak Kreml vnímá právo menších zemí na samostatnou politiku. Za Brežněva se tomu říkalo "doktrína omezené suverenity" a šlo o právo Sovětského svazu intervenovat v libovolné zemi východního bloku, ve které by existovalo nebezpečí příklonu k Západu. 


Srpen 1968 v Olomouci | Zdroj: archiv Miloslava Čermáka

A jak se na srpen 1968 dnes dívají sami Rusové? Poslední relevantní průzkum provedla před pěti lety ruská nevládní agentura Levada Center (označená v Rusku za "zahraničního agenta"). Mnozí z respondentů o sprnu 1968 nevěděli vůbec nic, protože ve školách se o tom ruští studenti neučí. Podle tohoto průzkumu si pouze 6 procent Rusů myslí, že invaze byla zločinem vůči sousední zemi a naopak 40 procent respondentů zastávalo názor, že "invaze byla nutná".

Zatímco v 90. letech se za invazi ze srpna 1968 omluvil Československu prezident Boris Jelcin a a později, v roce 2006, dokonce i dnešní prezident Putin uvedl, že Rusko nese morální vinu, o deset let později se už moskevský narativ zcela proměnil. V dokumentárním filmu ruské státní televize Varšavská smlouva: odtajněné stránky, se opakují průhledné lži okupantů z roku 1968 o tom, že tzv. Pražské jaro řídili bývalí nacisté a fašisté, že invazní vojska u nás odhalovala tajné sklady zbraní a že se NATO chystalo už už vpadnout do Československa. Okupací prý tehdy zabránili třetí světové válce, což je sice naprostý nesmysl, ale ruským uším zřejmě pořád lahodí víc než fakt, že zločinné invaze a okupace blízkých zemí jsou běžnou součástí moskevské zahraniční politiky. 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty