V Olomouci otevřou nové stání pro karavany. Místo pod Svatým Kopečkem už znají i v zahraničí

Přímo pod Svatým kopečkem v Olomouci se 6. října oficiálně otevře nově vybudované stání pro obytná vozidla. První místo svého druhu v širokém okolí vybudoval soukromý majitel za podpory Olomouckého kraje a přenocovat zde najednou může až šestnáct obytných aut.

Výhodou místa je krásný výhled na baziliku na Svatém Kopečku | Foto: Petr Kafka

Nové parkovací místo vyhrazené pro obytná vozidla se nachází mezi Olomoucí a Samotíškami jen tři sta metrů od hlavní silnice na Svatý Kopeček. Právě výhled na něj a množství zajímavých turistických lokalit v blízkém okolí je jedním z hlavních lákadel tohoto stání.

Majitel stání, který sám žije nedaleko, místo vybudoval jako nadšenec a aktivní karavanista. "Jsem přesvědčen, že natolik turisticky zajímavá lokalita měla mít s ohledem na dlouhodobě rychle rostoucí počet obytných vozidel podobné místo již dávno," říká majitel Petr Kafka. Na budování místa se formou odborných konzultací podílela také Asociace kempování a karavaningu ČR.

Stání pro karavany pod Svatým Kopečkem nabídne šestnáct oddělených míst pro obytné automobily s maximální délkou stání 72 hodin. Slunné rovinaté místo s přímým výhledem na baziliku Navštívení Panny Marie je osazeno stromy. Místo je volně dostupné bez předchozí rezervace a jeho využití vyjde formou QR platby na 250 Kč nebo 10 eur za 24 hodin. V budoucnu se počítá s instalací kompletního servisního zázemí v podobě elektrické přípojky, pitné vody a výlevky pro odpadní vodu a chemické toalety.

Stání je již nyní využíváno především zahraničními návštěvníky při dlouhých přejezdech, místo lze najít v nejrozšířenějších evropských katalozích a aplikacích pro karavanisty. Jednou z jeho hlavních výhod je turisticky mimořádně atraktivní okolí – ať již se jedná o historické centrum Olomouce, zoologickou zahradu či baziliku na Svatém Kopečku, blízké hrady Bouzov, Šternberk či Úsov, Loštické tvarůžky nebo CHKO Litovelské Pomoraví s množstvím cyklostezek.

Obytné vozy v Česku stále přibývají

Počet obytných automobilů a karavanů se v České republice za posledních deset let více jak ztrojnásobil. Stejným tempem se ale nerozvíjí potřebná infrastruktura pro tato vozidla, například právě vyhrazená stání a servisní místa, která umožňují karavanistům přespat a provést na vozidle základní provozní servis. Ten sestává nejčastěji z vyprázdnění kazety na chemickou toaletu, vypuštění odpadní vody, doplnění nádrže s čistou vodou a případně nabití palubní baterie.

Stání pro karavany mají na rozdíl od klasických kempů nepřetržitou dostupnost bez nutnosti rezervace a slouží jen ke krátkodobému pobytu (obvykle do 48 hodin). Budují se obvykle u zajímavých turistických lokalit, poblíž center měst a na tranzitních trasách.

Asociace kempování a karavaningu ČR, z. s. (www.akkcr.cz) je nezisková organizace založená za účelem podpory moderního rozvoje karavaningu v České republice. Díky úzké spolupráci se zákonodárci, médii, kraji, obcemi, významnými osobnostmi a firmami z oboru, ochranáři přírody a mnoha dalšími subjekty pomáhá zlepšovat podmínky pro svobodné cestování, zvyšovat obecné povědomí o karavaningu a propagovat jeho pozitivní dopady na cestovní ruch a jeho ekonomický význam.

Text: Jan Bordovský, AKK ČR




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty