Úřady pod palbou udání. Politikům vadí plakát se zadečkem

Oblíbený festival Džemfest má problém. Některým politkům se nelíbí letošní nekorektní plakát na akci. Krajský úřad v Olomouci stejně jako šumperská radnice přijaly několik udání s žádostí o odebrání dotace této kulturní akci. Krajská kulturní komise se sešla v Přerově, aby stížnosti projednala. Další hloubkové kontroly festival čekají. Džemfest se už 23 let koná v říjnu v Šumperku a patří mezi nejoblíbenější festivaly v kraji. Kontroverzní plakáty vydává každý rok.

Politici šílí, lidé se baví. Festival Džemfest i letos překvapil plakátem. Foto: Rej

"Na žádost politiků se plakátem zabývala kulturní komise Olomouckého kraje. Vtipný je, že jednání o našem údajně sprostém plakátu proběhlo v Galerii Přerov, kde se zrovna koná výstava aktů fotografa Jana Saudka. Členové komise tak řešili náš zadeček mezi fotkami zadečků," směje se jeden z pořadatelů festivalu Ondřej Polák. Krajští politici se na jednání nakonec jednomyslně shodli, že plakát není v rozporu s dotačními pravidly a nebudou se jím zabývat.

Ačkoliv jedna kontrola dopadla pro Džemfest dobře, další ho čekají. "Kvůli plakátu si jistí regionální politici ze Šumperka zadali finanční kontrolu našeho festivalu u Kontrolního výboru Olomouckého kraje. Kontrolou u úředníků procházíme pravidelně, takže se ničeho nebojíme, všechno máme v pořádku. Ale je to druh šikany, kterým nás někdo trestá za to, že děláme pro lidi úspěšnou kulturní akci, " doplnil pořadatel.    

Stížnost na festival od opozičních politiků obdržela také šumperská radnice. "Někteří by chtěli, aby se pro příště hlídal obsah plakátů na šumperské kulturní akce. Za chvíli se začnou schvalovat také texty písní, které na Džemfestu mohou zaznít a možná brzy budeme muset zařadit do programu stejný počet bělochů, černochů, eskymáků a transgenderových lidí," říká s úsměvem Polák. 

Sexistické prasátečko i odborné uznání

Multižánrový festival Džemfest se koná od roku 2000 vždy v říjnu v Domě kultury Šumperk. Hlavní program letos vypukne v pátek 20. října a nabídne koncerty kapel Chinaski, O5 a Radeček, Marcella a dalších. Ve městě se koná také doprovodný program, který tvoří přednášky, DJs párty či filmové projekce.

Festival krajského formátu se dokázal proslavit po celé republice, a to právě díky nekorektním plakátům, které pravidelně budí vášně. Někteří lidé je odsuzují, jiní se jimi baví, někteří je dokonce sbírají a vystavují. Grafické vizuály se dočkaly také ocenění - a opět hanlivých i prestižních. Kampaně na Džemfest jsou uváděny jako příklad dobré praxe v odborné publikaci o základech marketingu autora Miroslava Karlíčka. Na druhou stranu festival získal národní cenu Sexistické prasátečko.

„Naše plakáty nejsou jen o kontroverzi a touze šokovat. Snažíme se o to, aby v tom byl vtípek, kvalitní grafické zpracování. Myslím, že naše plakáty jsou druhem umění,“ vysvětluje Ondřej Polák.

Nechutné, míní bývalý starosta

„Festival Džemfest tak plakáty má. Já tam ale kromě toho vidím taky vtip a nadsázku. Posouzení míry vhodnosti či nevhodnosti by mělo být na každém z nás,“ vyjádřil se k plakátu pro MF Dnes starosta Šumperka Miroslav Adámek.

Jeho předchůdce a současný opoziční zastupitel Zdeněk Brož se divá na plakát jinak, redakci MF Dnes řekl: "Mně přijde jako nevkusný, nechutný. Chci to otevřít na zastupitelstvu, zda se takovým způsobem má propagovat akce, která má velkou podporu města," kritizuje pořadatele Brož.

„Myslím si, že jsou jiné důležité problémy, co mají politici řešit, a ne ztrácet čas cenzurováním plakátů. Ostatně není to poprvé, kdy naše plakáty politici řeší. A vždycky u většiny nakonec zvítězí zdravý rozum. To ale neznamená, že nerespektuji ty, kteří plakát odsoudí, rozcupují, je to jejich názor. Akorát ta udání a anonymní stížnosti, to je takové nízké,“ dodal Polák.

Sledovaný internetový portál iDnes.cz v září přinesl anketu, kde se mohli lidé k plakátu na Džemfest vyjádřit. Hlasování vzbudilo mimořádný zájem, když svůj názor sdělilo přes 1500 čtenářů. A výsledek? 80 % z nich považuje vizuál za vtipný, 20 % za nevhodný.

A jaký je váš názor na plakát festivalu Džemfest? Diskutovat můžete pod tímto článkem.

Plakát na Džemfest 2023 budí vášně. 

 

Jeden ze slavných plakátů na festival Džemfest, který se objevil jako příklad dobré praxe v odborné publikaci o základech marketingu autora Miroslava Karlíčka.


    

 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty