Andělé mořských hlubin plují nad Olomoucí. Vylétají od mořického chrámu na Horní náměstí

Dílo Michala Trpáka nazvané Andělé moří je novou ozdobou města. Plastiky z perforované oceli se vznášejí nad Opletalovou ulicí jako součást Mezinárodního sochařského festivalu Sculpture Line. Andělé moří v minulosti zdobili Prahu, Pardubice a Plzeň. V Olomouci budou do konce září 2024.

Foto: Rej.cz

„Jsou to manty, ale já jim říkám andělé moří,“ potvrdil Trpák při zavěšování svého díla. Sám se považuje za věřícího ateistu. Vedoucí oddělení kultury Radim Schubert potvrdil, že výběr místa nebyl náhodný. „Opletalova ulice vede na Horní náměstí kolem kostela svatého Mořice. Andělé jakoby z něj vylétali,“ přiblížil Schubert.

Trpák rád instaluje sochy do vzduchu, do veřejného prostoru nad hlavy lidí. „Baví mě to změněné vnímání a pocit svobody letu. A protože jsem zároveň potápěč, tak mě baví i volnost pohybu ve vodě. Manty jsou krásný ladný zvířata a pro mě i symbol andělů moří… Proč by vlastně andělé nemohli mít různé podoby? Takže je to taková metafora v ulici,“ vysvětlil Trpák, který se s mantami setkal při potápění v Egyptě.

Manty-andělé jsou z perforovaného plechu na vnitřní konstrukci. „Pracuji s různými materiály, protože rád zkouším nové technologie, nové materiály, takže pro každou instalaci volím jiný přístup,“ uvedl Trpák, který pracuje i s kamenem nebo dřevem. Na kontě má již stovky děl a motiv manty již použil v jiných materiálech a velikostech.

Budějovický rodák Michal Trpák absolvoval střední kamenosochařskou školu v Českém Krumlově, potom Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze, byl na dvou stážích ve Finsku a v Kanadě, a pak ještě absolvoval doktorandské studium na Akademii umění v Banské Bystrici. V soukromé sbírce v Olomouci je jeho bronzová plastika s názvem Fontána.

Sculpture Line probíhá letos ve 25 městech šesti zemí. Olomouc je jeho součástí od roku 2018. Nejoblíbenější byla Chobotnice od Viktora Paluše v jezírku Smetanových sadů, nejkontroverznější pak Stvůra Jana Dostála vedle fontány u altánu a dva obří lidoopi čínského Liu Ruowanga. 

Foto: Rej.cz

Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty