Tisíce orchidejí! Výstava Klenoty pralesa ukáže vzácnosti včetně unikátních „opičích orchidejí“

„Opičí orchideje“, jejichž květy připomínají hlavy opiček – jedna z rarit a vzácností, které jsou od soboty 21. října k vidění a k dostání na jedinečné prodejní výstavě orchidejí a tropických rostlin Klenoty pralesa ve sbírkových sklenících na Výstavišti Flora Olomouc.

Foto: VFO

Do neděle 5. listopadu si zde lidé mohou každý den od 9 do 18 hodin prohlédnout tisíce úžasných kvetoucích rostlin, včetně desítek druhů vzácných orchidejí z celého světa.

„Pro letošní 2. ročník výstavy Klenoty pralesa se nám podařilo dát dohromady unikátní kolekci orchidejí, která v současnosti není jinde v České republice k vidění. Tisíce kvetoucích orchidejí do Olomouce přivezeme jak z tuzemska, tak ze zahraničí,“ popisuje zkušená pěstitelka tropických rostlin Markéta Aubrechtová.

Rod Dracula připomíná opičí hlavičky

Největším lákadlem výstavy jsou od 21. října do 5. listopadu takzvané „opičí orchideje“ neboli rod Dracula. Jejich květy připomínají tváře a hlavičky malých opiček.

„V Olomouci budou k vidění vůbec poprvé. A to hned několik druhů. Tyto skutečně vzácné a bizardní orchideje si budou moci návštěvníci ve sbírkových sklenících ve Smetanových sadech dokonce i zakoupit,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Jedna z opičích orchidejí | Foto: VFO

Výstava Klenoty pralesa je otevřená každý den od 9 do 18 hodin a je navíc prodejní. Řadu orchidejí si tak lidé budou moci odnést i domů.

„Tento rok jsme do nabídky zařadili také různé druhy voňavých orchidejí, které v každé domácnosti oslní nejen svou krásou, ale i nádhernou a pronikavou vůní,“ dodává Markéta Aubrechtová, s níž Výstaviště Flora Olomouc při přípravě výstavy spolupracuje.

Další „orchidejovou raritou“ jsou takzvané „jewel orchids“ neboli „diamantové orchideje“. Jejich okrasné listy jsou protkány zlatou či stříbrnou žilnatinou (snímek vpravo). „Oproti minulé výstavě však návštěvníci uvidí hned několik druhů takzvaných diamantových orchidejí,“ vyzdvihla Markéta Aubrechtová.

V expozici je připravena také rostlina vanilky, jde totiž o liánovitou orchidej, a také pozoruhodné střevíčníky rodu Paphiopedilum kvetoucí velkými, nápadnými květy s charakteristickým bačkůrkovitým pyskem.

Na výstavě bude k vidění i královna všech orchidejí z rodu Vanda, která dokáže žít bez substrátu pouze ze vzdušné vlhkosti.

„Vykvétá nádhernými květy zahrnujícími celou škálu barevných kombinací, které si člověk jen stěží dokáže představit. Na výstavě bude také mystická Vanda kvetoucí nádhernými modrými květy, které jsou v přírodě velmi vzácné a ojedinělé,“ upozorňuje Markéta Aubrechtová.

Z dalších rodů orchidejí se do Olomouce podařilo dostat například rod Cattleya s obřími květy či Bulbophyllum s květy bizarních tvarů.

Zdroj: Výstaviště Flora Olomouc



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty