Sto padesát litrů koncentrované kyseliny dusičné v kanalizaci! Situaci zachránili hasiči

Barel s koncentrovanou kyselinou dusičnou se převrhl a vylil do kanalizační stoky. Nechybělo moc a tato agresivní látka by se rozlila do řeky Bystřice. Naštěstí tomu zabránili pohotoví hasiči.

Foto: HZS Olomouckého kraje

"U úniku nebezpečné látky v průmyslovém areálu v Olomouci-Chválkovicích zasahovaly v pátek 20. října tři jednotky hasičů. Došlo zde k převržení barelu s koncentrovanou kyselinou dusičnou," uvedla mluvčí HS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Asi 150 litrů chemikálie se dostalo do kanalizačního řadu, který měřil zhruba dva kilometry a ústil do řeky Bystřice. "Kyselinu jsme neutralizovali pomocí velkého množství vody a sody přímo v průmyslovém areálu a následně v kanalizaci, kde postupně hasiči-chemici odebírali vzorky a měřili hodnoty pH. Díky včasnému řešení situace jsme zabránili kontaminaci řeky nebezpečnou látkou a nedošlo tak k ohrožení životního prostředí," potvrdila Lucie Balážová.

Správný postup při likvidaci ekologické havárie konzultovali zasahující hasiči s orgány ochrany životního prostředí i Povodím Moravy. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů s chemickým speciálem a protiplynovým automobilem.

Kyselina dusičná se běžně používá v průmyslu. Jedná se o potenciálně nebezpečnou oxidující žíravinu, která poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. 

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty