Černá labuť. Na tovačovském rybníku se v těchto dnech objevil vzácný host

V těchto dnech se na Křenovském rybníku v Tovačově objevila nádherná černá labuť. Podle ornitologů pravděpodobně někomu unikla z chovu. Jedná se totiž o labuť černou, jejímž původním domovem je daleká Austrálie. V Evropě se chová v zoologických zahradách a soukromých chovech.

Labuť černá na rybníku u Tovačova | Foto: Jiří Šafránek

Labuť černá je menší než u nás běžná labuť velká a díky jejímu černému zbarvení je nezaměnitelná. Málokdo však ví, že nemá pouze černé peří. Její letky jsou bílé, což je vidět pouze v letu. Od naší labutě se odlišuje i převážně červeným zbarvením zobáku a výrazným bílým proužkem.

Jde o velmi krásného ptáka a proto se výjimečně objevuje i u našich chovatelů exotického ptactva, odkud občas unikne do volné přírody. Podobně tomu tak bylo i v roce 2008, kdy se objevila na Zámeckém rybníku v Chropyni, nebo v letech 2014 až 2016 na Záhlinických rybnících. Vždy se jednalo o ptáky uniklé od chovatelů.

Labutě se živí převážně rostlinnou potravou, které bude v zimě nedostatek a proto by bylo dobré, aby se našel její majitel, který by si ji měl odchytit.

Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolu 

Foto: Jiří Šafránek

Foto: Jiří Šafránek

Foto: Jiří Šafránek

Foto: Jiří Šafránek




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty