Padesát úsměvů a plných žaludků. Tým Znovu spolu rozdával v Šumperku kapra a bramborový salát

Honza Fiala znovu pomáhal potřebným. Tentokrát si přizval na pomoc celý tým projektu Znovu spolu. Honza už třetím rokem usmažil řízky a připravil bramborový salát. Tradiční vánoční pokrm pak rozdával s přáteli po Šumperku lidem, kteří tráví život na ulici, aby i oni měli hezké Vánoce.

Honza Fiala s kolegy letos připravil štědrovečerní menu pro padesát lidí bez domova. Foto: hf

„Když jsem před pár lety bydlel v Hrabišíně, měli jsme byt blízko večerky, kde se scházely skupiny sociálně slabších lidí. Přes otevřené ventilačky nám neustále šel kouř z cigaret do bytu a smrdělo to tam. Zkoušel jsem se s nimi domluvit, ale absolutně mě nerespektovali. Byl jsem naštvaný, bylo před Vánoci, a tak mě napadlo, že zkusíme pozitivní motivaci," popisuje Honza Fiala, jak nápad vznikl.

A pokračuje: „Den před Štědrým dnem jsem vyšel ven a říkám: "Tak pánové, uděláme dohodu. Kdo z vás má zítra doma řízek a salát?" Ze šesti lidí zvedl ruku jeden s tím, že mu rodiče vozí 25. prosince zbytky. To mě docela zasáhlo. „Připravím vám štědrovečerní večeři a vy si dáte pozor na to kouření pod našimi okny, OK?“ „Jasně," odpověděli. Další den tam místo šesti lidí stálo asi deset chlapů v řadě za sebou zhruba 2 metry od našeho okna. Nekouřil nikdo! V šest večer jsem pak otevřel okno z kuchyně a se santovskou čepicí na hlavě jsem začal vydávat řízky a salát. Když jsem viděl ty šťastné hladové chlapy, kteří si zažili v životě tolik trápení, úplně mě ten pocit štěstí také zaplavil. Tehdy jsem se rozhodl, že každé Vánoce udělám radost někomu, kdo na luxus ve formě štědrovečerní večeře nedosáhne.“ 

Pomáhat je radost

Další rok tedy Honza Fiala zase usmažil kopu řízků a nachystal bramborový salát. Projížděl Šumperk křížem krážem, ale narazil na 10 lidí, kterým mohl stědrovečerní večeří vyčarovat úsměv na tváři. Proto se rozhodl, že letos celou akci důkladně připraví a zapojí do ní i kolegy z projektu Znovu spolu.

Projekt je zaměřený na pomoc hlavně blízkým osobám drogově závislých, ale všichni se shodli, že chtějí pomoct i lidem bez domova. Oslovili také majitele ubytoven Radka, který s nápadem souhlasil a podpořil ho. Díky tomu mělo letos daleko víc lidí plný žaludek a úsměv na tváři. Rozdával se nejen řízek se salátem, ale také smažený kapr, a to na dvou místech. V sobotu 23. prosince v pět hodin odpoledne na parkovišti před Moravanem a pak na parkovišti před Obchodním korzem. Celkem tým projektu Znovu spolu rozdal padesát štědrovečerních večeří! 

Tým projektu Znovu spolu potěšilo, kolika lidem dokázal zaplnit žaludky. Je radost vidět, že si lidé umí pomáhat a myslí i na ty, kteří nemají v životě štěstí. Honza Fiala celou akci ukončil slovy: "Pomáhejte druhým. I taková maličkost jako jsou řízky, kterou berete jako samozřejmost, zahřeje lidi u srdce. Budeme rádi, když se k nám příští rok přidají dobrovolníci, ať zvládneme udělat radost ve více městech.“ 

Znovu spolu můžete sledovat na webových stránkách www.honzafiala.cz/znovu-spolu

Na sociálních sítích jsou všude jako ZNOVU SPOLU.

Podcast ZNOVU SPOLU o ZÁVISLOSTECH si mohou zájemci pustit ZDE





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty