Nejstarší fotografie Olomouce mají už skoro sto sedmdesát let! Představí je výstava

Vlastivědné muzeum v Olomouci finišuje s přípravami výstavy "Nejstarší fotografie Olomouce", která se bude konat od 2. února do 31. března 2024 v Mánesově galerii muzea. Tato komorní výstava představuje jedinečnou příležitost nahlédnout do historie města prostřednictvím jeho nejstarších dochovaných fotografií. Hlavním lákadlem výstavy jsou snímky berlínského fotografa Hermanna Haubenreissera pořízené v září 1860.

Hermann Haubenreisser, detail snímku z roku 1860

Tyto vzácné fotografie uložené až do roku 1961 ve střešní makovici radniční věže zachycují Horní náměstí a sloup Nejsvětější Trojice. Haubenreisserovy snímky jsou zajímavé nejen pro svou ikonografickou hodnotu, ale také pro způsob, jakým byly pořízeny a zachovány.

Výstava dále představí fotografii Jakoba Höflingera, která nově definovala počátek fotografické historie Olomouce. Kromě těchto pozoruhodných kousků budou k vidění snímky ateliéru A. Pichler & spol., portrétní vizitkové fotografie a další ukázky z období raného vývoje fotografie. Pro návštěvníky bude v rámci expozice k dispozici digitální dotyková obrazovka umožňující srovnání historických snímků s moderními fotografiemi města, pořízenými z těch samých míst jako dobové snímky. Jedním z lákadel výstavy je také fotokoutek, kde si návštěvníci mohou udělat snímek v dobových kostýmech.

Vernisáž výstavy Nejstarší fotografie Olomouce se uskuteční 1. února 2024 v 17:00 v Radeckého sále Vlastivědného muzea v Olomouci. Tato výstava je nejen oslavou fotografického umění, ale také významným příspěvkem k zachování a prezentaci kulturního dědictví města.

Hermann Haubenreisser, Olomouc, 1860

Nejstarší známý snímek Olomouce - tehdejší Česká ulice při pohledu z atelieru Jakoba Höflingera. Pod okny Merkurova kašna, na rohu ulice olejová lampa, v pozadí opevnění, za nímž bychom dnes našli náměstí Hrdinů a ústí do ulice Palackého. Fotografie vznikla v polovině 50. let 19. století. 

Jižní průčelí radnice s arkýřem kaple sv. Jeronýma, Caesarova kašna, domy na jihovýchodní straně Horního náměstí s domem U zlatého jelena. Říjen 1863. | © Státní okresní archiv Olomouc





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty