Letečtí záchranáři loni vzlétli k více než sedmi stovkám případů. Vytvořili tak nový rekord

Průměrně téměř dvakrát za den loni vzlétl vrtulník Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Letečtí záchranáři tak poprvé překonali hranici sedmi set vzletů, což je o 32 více než v roce 2022. Celkem vrtulník strávil na zásazích více než 32 tisíc letových minut, v přepočtu tedy více než 530 hodin čistého času. Leteckou záchranku na Olomoucku provozuje již osmým rokem společnost Air-Transport Europe (ATE), která létá také v Moravskoslezském kraji.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Letecký transport pomáhá ušetřit při záchraně pacienta až desítky drahocenných minut, které jsou při zásazích často klíčové. „Asistenci záchranářského vrtulníku zpravidla využíváme u nejtěžších úrazových a dalších stavů, kdy je nutné poskytnout lékařskou pomoc v co nejkratší době. Letecká záchranka v těchto případech dokáže poskytnout rychlý a profesionální převoz pacienta z místa zásahu nebo mezi nemocnicemi,“ komentuje loňský rok leteckých záchranářů Lucie Mikisková, tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.

„Letecká záchranná služba funguje v našem kraji velice dobře. Přispívá k tomu zejména výborná spolupráce mezi zdravotnickým operačním střediskem, ostatními jednotkami IZS v kraji a provozovatelem letecké záchranky,“ doplňuje Mikisková k fungování letecké záchranky na Olomoucku.

„Svou roli při nasazení letecké záchranky hraje bezesporu také počasí, které se bohužel nedá ovlivnit. I proto i v loňském roce opět patřily mezi nejvytíženější měsíce červen a červenec, kdy jsou letové podmínky nejlepší. Tím nejrušnějším dnem byl však ten úplně poslední. Na silvestra náš vrtulník vzlétl celkem sedmkrát,“ komentuje loňské statistiky Zuzana Hopjaková, tisková mluvčí společnosti Air-Transport Europe (ATE), která kromě Olomouckého a Moravskoslezského kraje provozuje leteckou záchranku také na celém území Slovenska.

Nejčastěji vrtulník v loňském roce zasahoval při úrazových stavech u dopravních nehod a pádů z výšky, u cévních mozkových příhod, akutních koronárních syndromů a srdečních selhání s nutností kardiopulmonální resuscitace. Při misích v těžce přístupném terénu, jako například v oblasti Jeseníků, letečtí záchranáři celkem šestkrát použili palubní naviják. Díky této technice dokážou vyzvednout pacienta z míst, kde je nemožné s vrtulníkem bezpečně přistát.

Kromě již zavedené techniky měla olomoucká letecká záchranka ve své výbavě nově také transportní inkubátor, díky kterému se loni povedlo usnadnit start do života třem novorozencům. „Letečtí záchranáři, ale také piloti vrtulníků pracují často pod velkým tlakem a stresem, a na jejich nasazení v mnoha případech stojí životy pacientů. Jsem velmi rád, že i přes nárůst zásahů byla zachována profesionalita a odhodlání poskytovat tu nejlepší dostupnou péči o pacienty. Jako provozovatelé letecké záchranky chceme i nadále být v tomto ohledu stabilním partnerem krajské záchranky a celého integrovaného záchranného systému,“ hodnotí rok 2023 Milan Hoholík, ředitel společnosti ATE.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty