Větrníky většinu lidí nadchly, zájem o ně už mají i v jiných ulicích. Objevují se i kritiky

Větrníky v ulici 28. října jsou hitem a častým tématem diskuzí na sociálních sítí. Vedle stovek pozitivních reakcí a lajků se objevují i kritické hlasy. Zbytečné, plastové, to radši stromy a opravené chodníky. Když pomineme, že takto věci ve městě opravdu nefungují, tedy že neexistuje žádné reálné pojítko mezi výzdobou ulice, stromy na Horním náměstí a třeba opravenými chodníky, tak zájem o nový typ výzdoby už projevili i majitelé dalších nemovitostí v centru města.

Větrníky v Olomouci / Foto: Rej.cz

Novou výzdobu města vybrali na oddělení kultury olomouckého magistrátu po dlouhé debatě. V některých městech v Evropě i v tuzemsku se v létě objevují třeba zavěšené barevné deštníky. Olomouc ale nechtěla v tomto ohledu kopírovat jiná města.

Větrníky byly vybrány mimo jiné pro tvarovou podobnost s rozkvetlým květem. Olomouc je městem květin, což se radnice snaží v posledních letech opět velmi zdůrazňovat, a proto tato volba.

Větrníky nejsou zakoupené někde na tržnici, pocházejí z Itálie. Při bližším pohledu si také člověk uvědomí, že jsou docela rozměrné, a rovněž materiál působí kvalitnějším dojmem, takže by měly nějakou tu větrnou nepohodu v klidu zvládnout. V ulici mají zůstat do konce října, aby je pak v listopadu nahradila vánoční výzdoba. Ve fasádách domů už zůstanou i kotvičky, aby se do ulice mohly příští sezónu větrníky zase vrátit. 

Krátce po instalaci těch současných větrníků se ozvali majitelé některých dalších nemovitostí v centru Olomouce, že by rádi nabídli zdi svých domů ke stejné výzdobě v jejich ulici. Tyto nabídky jsou ke zvážení pro příšté sezonu, letos je prozatím hotovo. 

To, že by veřejnost měla na Horním náměstí ráda stromy, je zcela pochopitelné. S výzdobou vedlejší ulice to má ale pramálo společného. S vysazením stromů dlouhodobě nesouhlasí orgány památkové péče. Negativní stanovisko mají sice i k větrníkům, jenže u těch jde o dočasnou instalaci, která se snadněji prosadí, zatímco stromy znamenají trvalou změnu.  

Nahoře i dole vytváří větrníky zajímavé vizuální efekty. / Foto: Rej.cz

Dětem se větrníky rozhodně líbí. / Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty