Galavečer flamenca už dnes večer a pro všechny zdarma! Přijďte na Horní náměstí

Festival Colores Olomouc je už velikou tradicí. K jeho vrcholům patří každá rok Galavečer flamenca. A ten se letos zcela výjimečně odehraje přímo na Horním náměstí pod širým nebem. Hlavní hvězdou bude flamencový soubor María Juncal Compañía z Kanárských ostrovů, ovšem celý dnešní program zahrnuje i mnoho dalšího. Colores Olomouc je největším festivalem flamenca a Iberoamerické kultury ve střední a východní Evropě.

María Juncal, hlavní hvězda dnešního galavečera / Foto: De ANTONIO NAVA / Secretaria de Cultura

„Vzhledem k nepředvídatelným nařízením a omezením, které souvisí s pandemií COVID - 19, jsme se letos rozhodli uspořádat Galavečer open air a pro všechny zdarma! Věříme, že jsme Vám tím udělali radost,“ uvedl Viktor Šebesta z pořádající agentury Friendly & Loyal.

„Rádi bychom naplnili koncept večerní fiesty, který si společně užijeme. Počet míst k sezení bude omezený a místa si nebude možné předem rezervovat. Proto ti z Vás, kteří budete chtít na koncertě sedět, přijďte raději dříve. Určitě nebudeme mít nic proti, když si přinesete vlastní židličku, lehátko, nebo…“ dodává pořadatel krásného festivalu. Hlavní program začíná ve 20:30.

Přímo na náměstí bude připravovat originální paellu španělský kuchař Enrique García Tejada (El Romero). O nápoje se postará Jorge Atisha, majitel Open Wine Latino Baru a skvělou kávu si dáte přímo od kavárny Pikola.

Hvězdou letošního Galavečera bude María Juncal Compañía. María Juncal, původem z kanárských Ostrovů je pokračovatelkou slavné flamenkové dynastie Borull. Studium baletu, klasického španělského tance i flamenka jí dalo pevný základ k její bezchybné taneční technice, která je však vždy naplněná vášní a emocemi. María Juncal vystupovala společně s legendami španělské flamenkové scény-jen namátkou můžeme zmínit Manoleteho, Merche Esmeraldu či Guita. Za svůj tanec získala prestižní cenu Antonia Gadese, první místo ve slavné soutěži Cante de las Minas a mnohá ocenění za své projekty a osobité taneční choreografie.

 Je pedagožkou v legendární taneční škole Amor de Dios v Madridu a v Havaně se věnuje ve svém projektu A Compás sociálně znevýhodněné mládeži. V ČR vystoupí poprvé na festivalu Colores se svým nejnovějším projektem Emotions.

Galavečerem program nekončí. V sobotu se na Horním náměstí od 19 hodin odehraje koncert Morenito de Triana Project. Vstup je opět ZDARMA. V souboru se představí Morenito de Triana – kytara, Zuzana Fujacová – flétna, Michael Cába – perkuse, Zuzana Čorejová – tanec, Petra Pšenicová – tanec, Denisa di Gregorio – tanec.

Ve 20:30 následuje koncert souboru AZAHAR (na snímku vlevo), který hraje a tančí v žánru flamenco & world music. Podle pořadatelů jde o propojení vášnivého flamenca s vlivy latinskoamerické či sefardské hudby. Na jednom pódiu se setkávají flamenková tanečnice Verónica Roa, uruguayský basista Andrés Ibarburu, izraelský perkusista Azar Abou a profesor brněnské konzervatoře, kytarista Petr Vít.

V neděli 1. srpna bude od 19 hodin v kapli Božího těla v Konviktu na programu kytarový recitál z děl španělských a jihoamerických autorů v podání kytaristy Carlose Jaramilla. Carlos Jaramillo patří k nejvýraznějším osobnostem současné španělské kytarové scény. Obdržel nespočet pochvalných kritik na svých koncertních turné v Evropě, Číně, Turecku, Argentině, Kolumbii a Venezuele a jeho vystoupení v rámci festivalu Colores bude českou premiérou.Carlos Jaramillo započal studium kytary na valencijské konzervatoři Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo, ve třídě slavné kytaristky Rosy Gil Bosque. Po absolutoriu na konzervatoři pokračoval ve studiu v Paříži u legendárního Alberta Ponceho a rovněž se zúčastnil mistrovských kurzů pod vedením Davida Russella, Manuela Barrueca, Roberta Aussela, Joaquína Clercha a Leo Brouwera.

Carlos Jaramillo se úspěšně zúčastnil mnoha kytarových soutěží v nichž získal např. první místo v mezinárodní soutěži Concurso Internacional de Vélez Málaga, či zlatou medaili Académie Européenne des Arts.

Vstupné je 100 korun a hradí se před vstupem do kaple.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty