Ve dvaceti vesnicích na Olomoucku rozjíždí Česká pošta projekt mobilní pošty

Před lety se venkovské pobočky pošty rušily, teď se vrací alespoň v podobě mobilní pošty. Česká pošta rozšiřuje působnost mobilní pošty na další kraje v České republice, konkrétně od pondělí 9. srpna 2021 na Olomoucký kraj. Během pěti pracovních dní speciální poštovní vůz objede dvacet obcí na Olomoucku.

Mobilní pošta začíná fungovat na Olomoucku

Mobilní pošta je pojízdná pobočka, ve které můžete využít vybrané služby České pošty. Již z dálky ji poznáte podle barevného polepu a loga. Jak projekt mobilní pošty vznikl? Vlastně díky pandemii.

Začátkem února po rozhodnutí vlády o omezení pohybu v okresech, které byly nejvíce postiženy koronavirem, spustila Česká pošta mobilní pošty na Trutnovsku, Chebsku a Sokolovsku. Poté se tyto dvě operativní jednotky na měsíc přesunuly do jižních Čech a do Pardubického kraje. Od 3. května působily měsíc v Libereckém kraji a na Vysočině. V červnu testování probíhalo v dalších dvou krajích, Jihomoravském a Ústeckém a od července v kraji Plzeňském. Nyní začíná fungovat na Olomoucku. 

V případě potřeby je Česká pošta připravena mobilní pošty bezodkladně přesunout na další potřebná místa po celé České republice, včetně původních lokalit. To se stalo například na konci června, kdy od pondělí 28. června byla jihomoravská mobilní pošta operativně přemístěna přímo do obcí postižených ničivým tornádem. V těchto lokalitách působí mobilní pošta doposud.

Mobilní pošta zajistí větší bezpečnost občanů, kteří si budou moci poštovní službu vyřídit u sebe v obci a nebudou muset kvůli ní cestovat do obce s pobočkou České pošty. Mobilní pošta zprostředkuje poslání listovních i balíkových zásilek, platby i výplaty poukázek a zajistí také výběry hotovosti jako na standardní poště. Samozřejmostí je možnost využít služeb Poštovní spořitelny. Občané díky mobilní poště nezmeškají výplaty sociálních dávek.

Po dohodě se starosty zapojených obcí budou občané informováni o konkrétním umístění mobilní pošty a čase její zastávky prostřednictvím vývěsky na úřední desce, obecním rozhlasem a informací na webových stránkách obce.

Podrobnosti k mobilní poště naleznete také na webu České pošty https://www.ceskaposta.cz/mobilni-posta

Co všechno v mobilní poště vyřídíte?

  • Příjem vnitrostátních i mezinárodních zásilek

  • Poštovní poukázky
  • Služby SIPO
  • Prodej kolků, cenin a telefonních karet
  • Prodej tisku, obalů a doplňkového zboží
  • Platba kartou




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty