Daň bude dvojnásobná, stát dává městu málo peněz. Při hlasování se koalice rozdělila

Dlouhé jednání, vysvětlování a nakonec přijetí kompromisního návrhu - ne trojnásobek, ale "jen" dvojnásobek. V Zastupitelstvu města Olomouce byl v pondělí v podvečer přijat návrh zvýšení sazby daně z nemovitosti. Ten umožní v dalších letech městu, které podle komunálních politiků dlouhodobě trpí důsledky špatně nastaveného rozpočtového určení daní, daňového balíčku a teď i dopady pandemické situace, investovat do udržování infrastruktury a snižovat míru zadlužení. Město se současně zavázalo investovat nově získané finance do přesně vymezených oblastí, čímž si předkladatelé návrhu zajistili i podporu části opozice. Část koalice naopak návrh nepodpořila.

Jednání zastupitelstva / Ilustrační foto: archiv

„Zastupitelstvo se usneslo na zvýšení místního koeficientu daně z nemovitosti na hodnotu dva, což v praxi znamená dvojnásobnou výši daně. Tato změna přinese do rozpočtu částku asi 87 milionů korun,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Otakar Š. Bačák. Zastupitelstvo rovněž přijalo usnesení, které určuje, jak bude s touto nově získanou částkou naloženo. „Zavázali jsme se, že jednatřicet milionů korun z této částky bude použito na snížení míry úvěrové zátěže z minulých let a zbytek město použije na opravy a rekonstrukce škol, vodohospodářské a dopravní infrastruktury,“ upřesnil náměstek Bačák. „Pro návrh budeme hlasovat všichni s těžkým srdcem, ale současně s vědomím, že v dané situaci, kdy se městu skutečně nedostává spravedlivých příjmů, je to jediné možné řešení. Bereme na sebe přitom i závazek využití těchto příjmů na opravy oprav silnic, chodníků, vodovodů nebo škol. Všechny peníze budou investovány tam, kde plátci daní žijí, bydlí a pracují,“ dodal primátor Mirek Žbánek.

Vedení města argumentovalo při předložení návrhu tím, že rozpočtu města už od roku 2010 každoročně chybí přibližně sto třicet milionů korun kvůli tehdejší změně zákona o rozpočtovém určení daní. Navíc město zasáhl propad příjmů kvůli daňovému balíčku a v posledním roce i dopad pandemie a s ní spojených výdajů. „Dva roky se snažím při jednání s vládou i s ostatními městy a obcemi znovu otevřít otázku rozpočtového určení daní, které je pro krajská města velikosti Olomouce opravdu neadekvátní. Zatím bez úspěchu. Možná je to i tip, s čím by se měli občané obracet na ty, kteří je budou po volbách zastupovat v nové Poslanecké sněmovně,“ komentoval příjmy města primátor Žbánek.

Zvýšení daně z nemovitosti bylo jednou z podmínek pro udržení ekonomického ratingu města a městu ho opakovaně doporučili nejen ekonomičtí experti, ale i ministerstvo financí jako jedno ze stabilizačních rozpočtových opatření. Ministryně financí Schillerová už v minulosti radila městům, aby si strádající a stále chudší rozpočty vylepšila zvýšením jediné daně, na kterou mají vliv, tedy daně z nemovitosti. Olomouc držela dosud místní koeficient sazby daně na nejnižší úrovni, nyní jej posunula na dvojku, když zákon jí umožňuje posunout jej až na trojku (tedy trojnásobek). V diskuzi v pondělí zaznělo, že koeficient dva je ve většině měst a obcí v ČR zcela běžný. 

S argumenty o tom, že stát městu nedává mnoho možností a výše příjmů města je s ohledem na jeho povinnosti dost neférová, souhlasila i část opozice, která pak návrh podpořila. Svou podporu ovšem podmínila i tím, že všechny navíc získané prostředky, tedy asi 87 milionů korun, budou přesunuty do rezervy a z ní budou uvolňovány na výše uvedené konkrétní výdaje. "Zvýšení daně z nemovitosti? Jedině když půjdou vybrané miliony ve prospěch všech občanů. Snížení dluhu a lepší infrastruktura," napsalo na své FB stránce před hlasováním opoziční hnutí ProOlomouc. "Návrh na zvýšení daně z nemovitostí, předložený na pondělní zastupitelstvo, podpoříme v jeho mírnější variantě, pokud se koalice zaváže využít získané peníze na rychlejší snižování dluhu a na lepší infrastrukturu a provede úspory na magistrátu." Tak se nakonec také stalo, tento požadavek byl zahrnut do předloženého návrhu. 

Pro návrh nakonec hlasovalo pětadvacet zastupitelů, sedmnáct se zdrželo a tři byli z jednání omluveni. Návrh podpořili zastupitelé ANO, SpOlečně, KDU-ČSL a opoziční ProOlomouc, nepodpořili ho naopak zástupci koaliční ODS a opoziční kluby Piráti/STAN, SPD, KSČM a ČSSD. 




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty