Amatéři dokáží najít i zlaté poklady. Preventivní archeologie v Olomouci funguje!

Stovky vzácných nálezů, které by jinak skončily v soukromých sbírkách nebo dokonce v zahraničí – místo toho jsou ozdobou mnoha tuzemských expozic nebo předmětem archeologického bádání. To je výsledek dlouholeté spolupráce Archeologického centra Olomouc s amatérskými hledači, kteří do terénu vyráží vybaveni vlastními detektory kovů.

Foto: OK

„S mnoha detektoráři funguje spolupráce bezvadně, dá se říct, že jsme si je tak trošku vychovali. Sami mají zájem na tom, aby se nálezy, které objeví, staly předmětem archeologického a historického výzkumu,“ uvedl Jaroslav Peška, ředitel Archeologického centra v Olomouci.

Detektory kovů se v posledních letech staly masovou záležitostí. Hledači nalézají cenné mince, ale například i historické nástroje a další předměty, které pochází často až ze středověku. Unikátním se stal nález zlatých náramků z mladší doby bronzové.

„Na spolupráci profesionálních archeologů a detektorářů je skvělé to, že detektoráři se často dostanou do míst, kam my z časových a kapacitních důvodů nemůžeme, protože se soustředíme především na velká a cenná archeologická naleziště,“ vysvětlil Marek Kalábek, vedoucí projektu Preventivní archeologie.

Archeologické centrum v Olomouci, které je příspěvkovou organizací Olomouckého kraje, si v poslední době připsalo řadu úspěchů. Spoustu cenných vykopávek objevili archeologové ve spolupráci s detektoráři například na Přerovsku, Kroměřížsku a Šumpersku.

„Centrum podniká archeologický výzkum například i na území Černé Hory. Aktuálně připravuje podání projektu z evropských fondů k průzkumu knížecích mohyl na Balkáně, což jsou mimořádně zajímavé objekty, které mají vztah k celé naší civilizaci,“ dodal Jan Žůrek, radní Olomouckého kraje pro oblast kultury.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty