Pomalu, jedním směrem, zvýhodnění cyklisté. Líbí se vám změny v olomoucké dopravě?

Pomaleji, někde jen v jednom směru, a někde bez zaparkovaných dodávek. Změny v dopravním režimu v širším centru Olomouce zaznamenali už asi skoro všichni motoristé. Názory a reakce na novinky jsou různé. Budeme rádi, když nám napíšete i váš názor.

Ulice Na Vozovce je teď jednosměrná. / Foto: MP Olomouc

První nová zóna 30 s omezením rychlosti a navíc i se zákazem nočního parkování nákladních vozidel nad 2,1 tuny v nočním čase od 19 do 6 hodin je na sídlišti Tabulový vrch. Součástí zklidnění je i nové vodorovné dopravní značení v ulici Kmochova a Junácká, kde vznikla stezka a koridor pro cyklisty v obou směrech spojující ulici Hněvotínskou a třídu Svornosti.

Druhá zóna 30 vznikla v oblasti vymezené ulicemi Krapkova, Wolkerova, Štítného, Foerstrova a Na Vozovce. Kromě všeobecného snížení povolené rychlosti se nejvýrazněji změnil režim v ulici Na Vozovce, která je od listopadu jen jednosměrná, a to ve směru od Krapkovy k Foerstrově ulici. Na to navázaly i úpravy provozu v sousedních ulicích. V ulici Na Vozovce zůstal obousměrný provoz pouze pro cyklisty. Smyslem bylo zklidnit ulici, zbavit ji tranzitních průjezdů ve směru od Foerstrovy a umožnit bezpečný průjezd cyklistů do a z parku. V ulici přibylo i několik parkovacích míst. Nově je také ulice Škroupova mezi ulicemi Mozartova a Polívkova průjezdná v obou směrech jízdy.

Reakce veřejnosti na novinky byly prozatím docela bouřlivé. Část, ta méně hlasitá, změny přivítala. Povede to ke zklidnění a většímu bezpečí v daných ulicích, říkají zastánci změn. Někdo dokonce na sociálních sítích zdůrazňuje, že omezení jsou správná, ale policie by je měla častěji kontrolovat, tedy měřit rychlost a pokutovat překračování povolené třicítky. Jiní projevují nelibost nad změnami, vadí jim, že se dodávková vozidla po zákazu nočního stání na Tabulovém vrchu přesunula právě do ulic Mozartova, Na Vozovce a podobných, spokojeni nejsou s otevřením obou směrů ve Škroupově ulici. Další říkají, že snížení rychlosti Na Vozovce je pochopitelné, zatímco v Kmochově ulici jde "o naprostý nesmysl". 

Magistrát už avizoval, že například noční zákaz parkování dodávek na "Tabuláku" je pilotním projektem a teprve po čase se bude vyhodnocovat. Také zóny s omezenou rychlostí na 30 km/hod se zřejmě časem rozšíří do dalších částí Olomouce, bude ovšem záležet i na hlasu veřejnosti. Jak vnímáte tyto změny vy? Napište nám na adresu olomouc@rej.cz





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty