Teplo příští rok podraží. V průměrném bytě si navíc připlatíme asi dva a půl tisíce za rok

Dražší vstupy vedou ke dražšímu produktu. Společnost OLTERM & TD dnesk oznámila, že pro 29 tisíc domácností, školky, školy a další své klienty zvýší od ledna cenu tepla. V průměru půjde o dvě stovky měsíčně. Původně prý chtěla společnost zdražit více.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Kvůli růstu cen paliv, emisních povolenek a dalších nákladů na výrobu a rozvod tepla zvýší společnost OLTERM & TD Olomouc od 1. ledna 2022 ceny tepelné energie pro své odběratele na území města. Průměrná olomoucká domácnost zaplatí měsíčně o zhruba 200 korun více. Pokud EU a stát přistoupí ke kompenzaci povolenek, cena se ještě může snížit.

„Kdyby se promítl skutečný nárůst nákladů související s dodávkou tepelné energie pro rok 2022, navýšení cen by bylo větší, ale podařilo se nám najít kompromis a po opakovaných jednáních jsme se dohodli na růstu cen pod dvaceti procenty. Oproti jiným velkým městům tedy nebude v Olomouci zdražení tak výrazné,“ říká primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Důvodem navýšení cen tepelné energie jsou zejména nárůst cen primárních paliv a médií (horká voda, pára, zemní plyn, elektrická energie) a inflační vlivy. Cenu dodávek tepla z centrálního zásobování teplem pak ovlivňují hlavně enormně rostoucí náklady na nákup emisních povolenek. „V minulosti jsme se snažili udržet ceny pro naše klienty co nejnižší a navyšovali jsme daleko méně, než byl reálný narůst našich nákladů. Vzhledem k výraznému nárůstu cen na trhu pro tento i příští rok to však již není nadále možné,“ dodává ředitel společnosti OLTERM & TD Olomouc Kamil Vrbka. Nastane-li kompenzace růstu cen emisních povolenek ze strany státu, bude možné to v průběhu příštího roku zohlednit v ceně pro zákazníky.

Společnost OLTERM & TD Olomouc je společným podnikem statutárního města Olomouce a společnosti Veolia Energie ČR. Oba vlastníci společnosti vedli v posledních týdnech intenzivní jednání ohledně meziročního navýšení cen tepelné energie pro napojené odběratele na území města. Skutečný nárůst nákladů související s dodávkou tepelné energie pro rok 2022 by představoval navýšení cen tepla až o 25%, obdobně jako je tomu v jiných velkých městech. Obě strany se po opakovaných jednáních dohodly, že bude uplatněn nárůst cen tepelné energie pouze ve výši 17%. To představuje pro bytovou jednotku o velikosti 60 m2 navýšení průměrného měsíčního nákladu na teplo o zhruba 200 Kč (včetně DPH).

OLTERM & TD Olomouc je především výrobcem a dodavatelem tepelné energie pro byty, školská zařízení, terciální a komerční sféru na území města Olomouce. Zásobuje teplem na 29 tisíc domácností a provozuje téměř 800 tepelných zdrojů včetně navazujících rozvodů tepla.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty