Požár sauny, bouračky a záchrana labutího mláděte. Kde všude zasahovali hasiči během svátků?

Jednapadesát. Takový je součet zásahů profesionálních hasičů v Olomouckém kraji během tří vánočních svátků. Oproti posledním dvěma letům jde o nárůst, v roce 2020 a 2019 hasiči zasahovali ve stejném období zásahů čtyřicetkrát. Mezi běžnými zásahy byla i odvážná výprava na zamrzlé jezero, kde k ledu přimrzla mladá labuť.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Nejvytíženější byly jednotky přímo na Štědrý den, kdy s největší pravděpodobností kvůli špatnému počasí vyjížděly 22x, z toho přesně polovinu tvořily zásahy u dopravních nehod. Už v noci vyjížděli ke kolizi kamionu, který skončil v příkopě u D1 u Lipníku nad Bečvou. Událost se obešla bez zranění i bez úniku provozních kapalin.

„Nejvážnější nehodu jsme pak řešili po půl 10 ráno nad Šternberkem ve směru na Lipinu, kde se čelně střetla dvě osobní auta, a při srážce se zranili tři lidé. Poskytli jsme jim první pomoc a zajistili místo nehody proti vzniku požáru. Asistovali jsme záchranářům a postarali jsme se také o transport zraněných do sanitních vozidel. Krátce na to jsme vyjížděli k dopravní nehodě u Uničova, kde se také srazila dvě osobní vozidla, a zranil se jeden člověk,“ popisuje nehody mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Na Štědrý den odpoledne pak hasiči zachraňovali labutí mládě. Mělo poraněné křídlo, které mu přimrzlo k hladině na přírodním koupališti Jadran u Oseku nad Bečvou na Přerovsku. „Labuti jsme křídlo opatrně vysvobodili a dostali ji na břeh. Poté byla dobrovolnou jednotkou z Oseku nad Bečvou převezena na záchrannou stanici Ornis v Přerově, kde se o ni postarali odborníci a ošetřili jí zranění,“ říká Lucie Balážová.

„V souvislosti s mrazivým počasím a záchranami zvířat z vodních ploch bychom chtěli poprosit veřejnost, aby před tísňovým voláním nejprve ověřila, zda zvíře potřebuje skutečně odbornou pomoc záchranářů. Setkáváme se totiž mnohdy i s případy, kdy vyjíždíme ke zcela zdravým jedincům, kteří na zamrzlé hladině pouze odpočívají a nejeví žádné známky zranění. Po příjezdu jednotky pak spokojeně odkráčejí na jiné místo, jako se to stalo například na Štěpána v Litovli, kde měly na Olomouckém rybníce údajně přimrznout dvě dospělé labutě,“ upozorňuje mluvčí hasičů.

Na Boží hod vánoční zaznamenali hasiči 13 výjezdů, nejvíce řešili požáry menšího rozsahu, které vždy rychle uhasili, a díky tomu nevznikly větší škody na majetku. Už v noci zasahovali ve Vápenné na Jesenicku, kde hořel na zahradě přístavek.

Poté hasiči zasahovali u požáru udírny v Olšanech na Šumpersku a hasili hořící kompostér v Opatovicích na Přerovsku. V Zábřehu je vpodvečer zaměstnal požár kontejneru na odpad a v olomoucké městské části Lošov zasahovali u hořící sauny.

Na Štěpána eviduje HZS Olomouckého kraje celkově 16 zásahů. Dopoledne hasiči například vyjížděli v Prostějově k technické pomoci při poruše na vodovodním řadu na náměstí Spojenců. Prasklo zde vodovodní potrubí a přilehlé ulice zaplavila voda, která namrzala. Ve spolupráci s majitelem vodovodů a jejich pohotovostními techniky hasiči vodu zastavili a odčerpali ji.

Během dne řešili také tři dopravní nehody, které se obešly bez vážnějších zranění, a to konkrétně v Písařově, Seničce a na D35 u Lipníka nad Bečvou.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty