Slavná diskotéka Envelopa zmizela, na místě ruin za rok a čtvrt vyroste vědecké centrum

Legenda mezi diskotékami devadesátých let, Dance Hall Envelopa. Mnozí dnešní padesátníci se zde seznámili se svými životními partnery, jiní tady potkali svou první lásku, další se tu třeba osmělili a poprvé tančili a pili alkohol. Dnes už z nepříliš pohledného socialistického objektu s velkým sálem, vystavěného v 80. letech Československými drahami, nezbylo nic. Na místě stavební suti vyroste moderní univerzitní vědecké centrum.

Foto: Rej.cz

Původní objekt na tomto místě v 80. letech vystavěla organizace Československé státní dráhy. Prý zde bylo sportovně oddychové zázemí pro zaměstnance, údajně se tu hrál tenis či badminton. Od začátku devadesátých let tady pak sídlila pověstná diskotéka, které konkuroval asi jen Arx na Nových Sadech.

Po mnoho let šlo o vyhlášenou adresu! Odehrávaly se zde klasické diskotéky, vystoupení renomovaných DJs i různé koncerty (Archivní foto  z roku 2007 vpravo | Zdroj: poslouchej.net). Sláva Dance Hall Envelopa pak ovšem vyhasla v září roku 2008, kdy definitivně skončil původní soulad mezi zájmy majitelů objektu a nájemci. Následně už v objektu nic nového nevzniklo a dům pustnul.

Po řadě let, kdy byl prázdný objekt v areálu kolejí v ulici 17. listopadu uzamčen a pro veřejnost „mrtvý“, odkoupila areál Univerzita Palackého a vloni se začalo něco dít. Začala totiž příprava na stavbu sídla Centra inovací a transferu technologií UP Olomouc.

Od ledna je bývalá diskotéka definitivně minulostí, demoliční práce úspěšně skončily. Mimochodem, i bourání bylo náročné, část totiž musela probíhat pod zakrytím v podtlakovém pásmu, protože konstrukční části budovy obsahovaly poměrně velké množství nebezpečného azbestu.

Nyní mohou začít stavební práce. Zástupce Univerzity Palackého už podepsal smlouvu s kroměřížskou stavební firmou VW Wachal. Doba stavby je smluvně stanovena na 15 měsíců.

„Hlavním posláním nového centra je transfer technologií a znalostí z Univerzity Palackého. V Centru by měly vznikat inovativní firmy zejména z oborů zahrnujících optiku, zdravotnictví, nové materiály, ale také pedagogiku, filozofii, právo, IT či kreativní průmysl,“ vysvětlil tiskový mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

V parteru objektu budou i prodejny, ve vyšších patrech kanceláře. laboratoře a coworkingové prostory, na střeše vznikne přístupná terasa a zelené plochy, zalévané zachycenou dešťovou vodou. V suterénu vzniknou také nezbytná parkovací místa. Náklady na stavbu dosahují dle smlouvy částky 202 milionů korun. Projekt bude spolufinancován z fondů EU. 

Co je vlastně Centrum inovací a transferu technologií Univerzity Palackého? V zakládací listině stojí toto: „CITT UP je spojovacím článkem mezi tvůrčím vědeckým potenciálem UP a inovačním trhem v tuzemsku i v zahraničí. Podněcuje transformaci výsledků vědecké a tvůrčí technické činnosti do komerční podoby, především ve formě inovačního podnikání. Vytváří podmínky pro vznik a další rozvoj vědecky a technologicky orientovaných firem, rozvíjejících transfer technologií a ochranu průmyslových práv. Zabezpečuje spojení s evropskou a mezinárodní sítí inovačních center.“

Zdroj vizualizace: UP Olomouc

Na Envelopě bývaly pravidelně dost zajímavé akce i za účasti zahraničních hostů.

O atmosféru se starali místní i hostující dýdžejové. | Ilustrační foto: poslouchej.net

Foto z roku 2007: poslouchej.net



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty