V Olomouci se mohou maminky s dětmi po dlouhém útěku konečně vyspat a nabrat síly

První akutní pomoc ženám s dětmi, které utíkají z Ukrajiny před válečnými útrapami, poskytuje olomoucká radnice. Zajišťuje ji odbor sociálních věcí olomouckého magistrátu a Domov pro ženy a matky s dětmi. „Zde po příjezdu do Olomouce tráví obvykle první jednu či dvě noci, aby si po těžké cestě odpočinuly, a pak zamíří někam do dlouhodobějšího ubytování,“ vysvětluje náměstkyně primátora pro sociální oblast Eva Kolářová.

Dětští hosté Domova pro ženy a matky s dětmi v Olomouci | Foto: Marie Zavadilová

V Domově pro ženy a matky s dětmi jim sociální pracovníci zajistí kromě zázemí a ubytování také potravinovou a materiální pomoc. Ta zahrnuje hygienické balíčky nebo potřebné oblečení. Dále pracovníci mohou ve spolupráci s profesionálními hasiči zajistit uprchlíkům převoz na KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině), které od pondělí sídlí v budově Hanáckých kasáren v ulici 1. máje. Zde si mohou vyřídit potřebné záležitosti související s pobytem na území České republiky.

„Domovem pro ženy a matky s dětmi prošlo již okolo padesáti uprchlíků, kteří ve většině případů využijí pobyt v domově pouze na pár nocí. V případě potřeby je ale možný i dlouhodobější pobyt,“ dodává Eva Kolářová. To potvrzuje i vedoucí Domova pro ženy a matky s dětmi Marie Zavadilová, podle níž je momentálně výjimkou jen trojice, tvořená babičkou, matkou a dcerou, které zde zatím zůstávají více nocí.

Jak vedoucí zařízení dodává, klienti jsou obvykle vyčerpaní a první klidný azyl jim vrací aspoň část sil a energie. „Většinou jsou maminky po dlouhé cestě s dětmi opravdu velmi unavené a také emočně vyčerpané. Na internetu nebo přes telefon sledují, jak jim zatím cizí armáda ničí jejich domov nebo jak jsou na tom jejich nejbližší, kteří zůstali na Ukrajině. Za každou pomoc jsou vděčné,“ popisuje Marie Zavadilová. Uprchlíci vesměs velmi pozitivně oceňují vstřícný a citlivý přístup zaměstnanců tohoto zařízení.

Kromě ubytování a zajištění základních potřeb nabízí sociální pracovníci poradenství a podporu při zajištění sociálních potřeb, například v oblasti pobytu, lékařské péče, čerpání finanční pomoci nebo sociální pomoci prostřednictvím sociálních služeb. „Kapacita domova i počet našich pracovníků je zatím dostačující,“ dodává vedoucí odboru sociálních věcí Michal Majer. „Jsme ale dohodnuti s dalšími olomouckými poskytovateli sociálních služeb, například s Člověkem v tísni, na případné výpomoci při zajištění péče o rodiny s dětmi.“




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty