Pálení čarodějnic? Hasiči varují před hazardováním a pořadatele žádají, aby každou vatru oznámili

Tradiční filipojakubská noc se blíží. Po dvou letech, kdy se musela veřejnost řídit přísnými proti epidemiologickými opatřeními, se vrátí velké akce spojené s pálením čarodějnic a zakládáním robustních vater. Hasiči varují před riskantním počínám a pro pořadatele sepsali základní pravidla. Vytvořili i snadnou aplikaci pro oznámení o chystané čarodějnické vatře.

Vatra v Korunní pevnůstce | Foto: www.carodejniceolomouc.cz

Březen a duben jsou totiž měsíce, kdy profesionální hasiči vyráží k požárům v přírodním prostředí nejčastěji. Od začátku letošního roku řešili v Olomouckém kraji už více než sto požárů trávy, polí, luk a lesů!

"Pokud máte v plánu zakládat na Čarodějnice oheň, oznamte nám akci předem. Právnické a podnikající fyzické osoby musejí pálení na volném prostranství hlásit na základě zákona, ostatním organizátorům ohlášení předem důrazně doporučujeme," vzkazuje mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Využít můžete jednoduchou aplikaci https://paleni.izscr.cz/ Ohlášení hasičům pomůže předejít planým výjezdům a naopak, pokud je to nutné, urychlí zásah jednotek.

A pozor; lidem, kteří porušují při zapalování a pálení ohňů požární bezpečnostní předpisy, hrozí pokuta až 20 tisíc korun, při vzniku požáru až 25 tisíc! 

Čarodějnické či filipojakubské vatry se chystají v Olomouci i v okolí. Skoro v každé větší i menší obci se bude v sobotu večer něco dít. V Olomouci jsou největší čarodějnické party připravené v Korunní pevnůstce a také na olomouckých Poděbradech.  

Základní praktické rady




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty