Barokní Sněženku zahaluje lešení. Zatékající voda by totiž mohla zničit pískovcové portály

Jednu z nejznámějších sakrálních staveb Olomouce, barokní chrám Panny Marie Sněžné, začalo tento týden obklopovat lešení. Podle všeho tady lešení bude další rok a půl - odborníci totiž musí rekonstruovat klempířské a kamenické prvky, což na památkově chráněném objektu nebude nic jednoduchého.

Foto: Rej.cz

"Ukázalo se, že na balkoně nad vstupními portály zatéká voda přes narušené klempířské prvky do zdiva, což by mohlo v budoucnu vážně narušit statiku," uvedl správce kostela Jan Regner. Chystané práce se tedy týkají primárně kovových klempířských prvků na balkoně nad trojicí portálů, kde je nutné především vyřešit spádování a zajistit rychlý odtok vody.

Rekonstrukce se ale bude týkat i pískovcových prvků, o které se postará kamenická dílna zkušeného olomouckého kameníka Ladislava Werkmanna.  

Podle Jana Regnera bude rekonstrukce probíhat letos i v příštím roce, s přestávkou v zimním období. Vše se bude odehrávat pod dozorem památkářů z magistrátu i z Národního památkového ústavu. 

Jak Olomouckému Reji prozradil správce kostela Jan Regner, farnost bude usilovat o to, aby se po dokončení restaurátorských zásahů vrátilo i slavnostní osvětlení průčelí kostela. To zde před několika lety fungovalo a pak, pravděpodobně během rekonstrukce protější budovy Muzea umění, zmizelo. 

Barokní kostel Panny Marie Sněžné vznikl v letech 1712 až 1716 na místě staršího, jinak orientovaného gotického kostela. Od počátku sloužil jako studentský kostel pro zdejší jezuitskou univerzitu. Studenti jsou jeho nejčastějšími návštěvníky i dnes, mezi nimi je znám pod přezdívkou Sněženka



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty