Luxusní nábytkový supermarket s nejkrásnějším interiérem v Olomouci zažil i zpěvák Hutka

Slezák a Hutka, dřevozpracující závod, Velký Týnec. Tato firma stojí u vzniku asi nejkrásnějšího nebytového domovního interiéru a ukázky jednoho z architektonických stylů 20. století v centru Olomouce. V středu 18. května 2022 zrekonstruovanou budovu v Pavelčákově ulici převzal Český rozhlas Olomouc jako své nové sídlo.

Foto: Rej.cz

Jedinečný prostor ve funkcionalistickém slohu vznikl v původním historickém domě v Pavelčákově ulici č. 19 ještě v posledních letech Rakouska - Uherska radikální přestavbou starého měšťanského domu. Z historické budovy zde uvnitř zůstal zazděný kamenný portál s letopočty 1317 a 1912 a šifrou GW 40 v klenáku, pravděpodobně v renesančním slohu.

Nový interiér byl počátku byl zamýšlen jako obchodní dům pro nábytkářskou firmu Slezák a Hutka z Velkého Týnce. "V jednom patře bývaly kuchyně, ve druhém obývací pokoje a sedačky, ve třetím ložnice. My jsme si tam kupovali naši první sedačku," vzpomíná pamětnice Zdena, která v Olomouci vyrůstala.

Byť v létě roku 1948 byla nábytkářská firma znárodněna a sloučena s národním podnikem Thonet Bystřice pod Hostýnem, v Pavelčákově ulici zůstal i nadále nábytek. Sortiment sice zůstal stejný po celou dobu minulého režimu, s potomkem zakladatele firmy se ale komunistický systém nemazlil. Z domu byla v roce 1952 násilně vystěhována rodina bývalého majitele firmy Miloslava Hutky. Tuto dramatickou situaci zažil i tehdy pětiletý Jaroslav Hutka, později známý zpěvák a jeden ze symbolů revoluce z roku 1989.

Pokud jde o využití domu, po listopadu 1989 postupně zájem o nabízené zboží opadal a tak se stalo, že časem skříně, stoly, postele a další nábytek vystřídalo jiné zboží. V objektu sídlily různé prodejny textilu, jejichž úroveň se místy blížila vietnamským tržnicím. Po letech úpadku přišlo důležité rozhodnutí. V roce 2019 naštěstí dům koupil Český rozhlas Olomouc, který naplánoval velkorysou a kvalitní rekonstruci.

Ještě před zahájením rekonstrukce proběhla v listopadu 2019 v objektu výstava fotografií a obrazů, souvisejících s Listopadem 1989 v Olomouci. Na výstavu tehdy lákal i streetartový mural v podloubí, na němž byl zachycen Václav Havel podle slavné fotografie Tomkiho Němce. Snímek zachycuje prezidenta Václava Havla couvajícího s BMW 735 iLA. Mural zanikl údajně ještě před zahájením rekonstrukcea dnes si jej můžeme připomenout pouze na fotkách. 

Od tohoto týdne je už v bývalém obchodním domě nové studio Českého rozhlasu Olomouc. Dům je velmi citlivě zrekonstruovaný, i když se změnila jeho dispozice tím, že bylo uzavřeno původně otevřené podloubí u vstupu. Sídlo Českého rozhlasu nebude běžně otevřené pro veřejnost, rozhlasáci ale slibují, že zde budou bývat často dny otevřených dveří a další akce, při kterých se Olomoučané dovnitř podívají.

Po válce ještě dům patřil rodině výrobce nábytku Miloslava Hutky

Mural s motivem Václava Havla v již neexistujícím podloubí domu. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty