Potomci obřích pravěkých hrůzoptáků se zabydlují ve voliéře v Zoo Olomouc

Phorusrhacos byl gigantický nelétavý pták, vrcholový predátor v období třetihor. Obýval travnaté oblasti Jižní Ameriky, kde svým 70 cm dlouhým zobákem lovil ostatní zvířata. Jeho míry se podle paleontologických nálezů udávají na 250 cm výšky a 130 kg. „Tento postrach jihoamerické pampy uvidíte bohužel už jen ve filmu Cesta do pravěku, ale v olomoucké zoo Vám v letošní sezóně nově představujeme jeho příbuzné ze stejné oblasti výskytu – seriemy rudozobé,“ uvádí zoolog Jan Kirner.

Foto: Zoo Olomouc

Seriemy rudozobé (Cariama cristata) dnes obydlely jednu z voliér naproti euroasijskému safari. Mladý pár seriem je vůbec první v historii zoo. Samec k nám přišel ze zoo a botanické zahrady města Plzně, samice je z odchovu jihlavské zoo. Po roce stráveném v neveřejné části zoologické zahrady, kde se jim již podařilo odchovat jedno mládě, je spatří i návštěvníci.

„Ti je ale nejspíš dřív uslyší, než uvidí, jsou totiž velmi hlasití. Nezůstáváme ale pouze u nových zvířat. Jejich voliéru jsme decentně osadili „pampovou trávou“ (Cortaderia selloana), kterou by ptáci potkali i ve své latinskoamerické domovině," dodává Iveta Gronská, mluvčí zoo.

OBECNÉ INFORMACE A ZAJÍMAVOSTI

Domovinou seriem je Jižní Amerika. Jejich výrazný hlasový projev se nese na kilometry daleko. V přírodě se živí zejména drobnými obratlovci, čehož se držíme i v zoo, kde jsou základem krmné dávky laboratorní myši. Rovněž loví i malé ptáky i hady.

Stejně jako jejich hrůzu nahánějící pravěký bratranec jsou i ony pozemní ptáci stvoření pro rychlý běh,dokáží vyvinout rychlost až 25 km/h. Létají jen neradi.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty