Šampion Jan Hirt je tahákem cyklistické SAZKA Tour. Na trať vyrazí i poslední dva vítězové

Celkem dvaadvacet týmů, z toho tři z World Tour, česká jednička Jan Hirt a další silní cyklisté z celého světa. To je letošní ročník SAZKA Tour, největšího etapového závodu v České republice, který se zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Obhajovat vítězství bude Ital Filipo Zana, na startu je také celkový vítěz z roku 2020 Damien Howson z Austrálie. V pátek v 11:30 startuje etapa z olomouckého Horního náměstí.

Foto: Rej.cz

Cyklisté během čtyř dnů najezdí přes 700 kilometrů a nastoupají více než 10.000 metrů.

Organizátorům se podařilo domluvit i účast Intermarché Wanty Gobert Matériaux, za který jezdí právě aktuální tuzemská jednička Jan Hirt, celkově šestý muž letošního Gira. Doplní ho týmoví kolegové Domenico Pozzovivo z Itálie a Estonec Rein Taaramäe. Pozzovivo byl letos celkově osmý na Giru, Taaramäe dokázal během své kariéry vyhrát etapy na Giru i Vueltě. Zajímavým jménem ve startovní listině je také Cameron Meyer z Austrálie, devítinásobný mistr světa v dráhové cyklistice, který nyní závodí za Team BikeExchange – Jayco.

„Myslím, že se máme na co těšit. Na startu jsou skvělí cyklisté z World Tour i Honza Hirt, bude se závodit od začátku do konce,“ je přesvědčen ředitel závodu Leopold König, bývalý elitní cyklista, který SAZKA Tour v minulosti dvakrát vyhrál. „Samozřejmě bychom byli moc rádi, kdyby právě Honza promluvil do celkového pořadí,“ doplnil König.

Hirt se představil na SAZKA Tour už celkem osmkrát. Letos se blýskl zejména vítězstvím v královské etapě italského Gira. „Doma jsem vždycky rád závodil. Chci udělat co nejlepší výsledek v celkovém pořadí a hodně lákává je třetí etapa na Dlouhé stráně, o kterou se chci pokusit,“ prohlásil Hirt.

Ve startovní listině jsou týmy World Tour Team BikeExchange – Jayco, BORA – hansgrohe a Intermarché Intermarché Wanty Gobert Matériaux, ale i nejlepší český tým Elkov – Kasper. Přihlášen je také mladý český talent Pavel Bittner (Development Team DSM), který v červnovém Závodu Míru v Jeseníkách jel jednu etapu ve žlutém.

SAZKA Tour bude mít čtyři etapy na Olomoucku, po Moravskoslezském, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském kraji s několika vrchařskými a sprinterskými prémiemi. První etapa povede z Uničova do Prostějova, druhá má start v Olomouci a cíl na Pustevnách, ve třetí části pojedou cyklisté z Moravské Třebové na Dlouhé stráně, finále vede ze Šumperka do Šternberka. 

Ve městech je v den závodu potřeba počítat s uzavírkami center a s průběžnými uzavírkami na trati, kudy cyklisté pojedou. „Samozřejmě se snažíme, aby dopad na dopravu v regionu byl co nejmenší a místní jsme omezili co nejméně,“ ujistil König. Parkování a částečně také výjezd bude omezen na Pustevnách, kde je cíl druhé etapy. Dlouhé stráně budou v průběhu třetího dne uzavřené z obou stran.

Fanoušci mohou závod sledovat na vlastní oči podél trati. Na webu a na sociálních sítích SAZKA Tour je nachystaný online přenos s přesným GPS trackingem.

Přihlášené týmy

Team BikeExchange – Jayco, BORA – hansgrohe, Intermarché Wanty Gobert Matériaux, Sport Vlaanderen – Baloise, Drone Hopper - Androni Giocattoli, Bingoal Pauwels Sauces WB, Uno-X Pro Cycling Team, Bardiani-CSF-Faizanè, Human Powered Health, Elkov – Kasper, Team Felbermayr - Simplon Wels, Team Vorarlberg, ABLOC CT, Jumbo-Visma Development Team, Dukla Banská Bystrica, Development Team DSM, Maloja Pushbikers, Adria Mobil, Voster ATS Team, Santic – Wibatech, Team Lotto - Kern Haus, ATT Investments.

SAZKA Tour

4. – 7. srpna 2022, 4 etapy, 700 kilometrů, celkové převýšení přes 10 000 metrů.

6. srpna SAZKA Tour Challenge, 1 etapa, 12 kilometrů, převýšení 800 metrů.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty