V Olomouci vyhrálo volby ANO, vyjednávání o koalici začne v neděli ráno

ANO 31,75 %, SPOLU 19,58 %, ProOlomouc a Piráti 15,48 %, SPD a Trikolora 11,42 %, SpOLečně 8,72 %, STAN, Zelení a Nezávislé osobnosti 5,67 %. Tyto strany, hnutí a koalice zasednou v zastupitelstvu města Olomouce v období 2022 až 2026. Jelikož v tomto výčtu je zahrnuta koalice SPOLU, dodejme, že ji tvoří ODS, KDU-ČSL, TOP 09.

Zastupitelstvo města Olomouce | Foto: archiv

V zastupitelstvu už neuvidíme sociální demokraty, kteří kandidovali pod hlavičkou Olomoučané (3,88 %), nebudou zde ani komunisté (2,28 %), ani ambiciózní Přísaha (0,8 %).

Podstatné pro sestavování budoucí radniční koalice jsou počty mandátů. Zastupitelstvo má 45 křesel, k vládnutí je tedy třeba alespoň 23 mandátů. ANO má 16 křesel, SPOLU 10 křesel, Piráti + ProOlomouc 8 mandátů, SPD + Trikolora 5 mandátů, SpOLečně 4 mandáty a poslední 2 křesla mají STAN + Zelení.

V budoucí koalici bude velmi pravděpodobně vítěz voleb, tedy ANO, ačkoliv matematicky se dá představit i koalice bez ANO. Babišova strana by spolu s koalicí SPOLU mohla mít pohodlnou většinu 26 mandátů. Mohla by vládnout ale i s koalicí ProOlomouc a Piráti, přičemž by měli dohromady 24 křesel. Pokud by se ostatní rozhodli obejít vítěze, mohla by vzniknout široká koalice, která by bez ANO a bez SPD s Trikolorou měla 24 křesel. Jednání podle našich zdrojů začínají až v neděli ráno.

Nejvíc hlasů získal stávající primátor Miroslav Žbánek za ANO (10 080 hlasů), druhý nejpočetnější zisk mimo kandidátů ANO měla Markéta Záleská z koalice SPOLU (6352 hlasů). Jedenáct křesel z pětačtyřiceti patří ženám.

Současně probíhaly v Olomouci i senátní volby, respektive jejich první kolo. Do druhého kola postupují Milan Brázdil z ANO a Lumír Kantor z KDU-ČSL. 

Volební účast byla 40 procent. Otázkou je, co by si asi přálo těch šedesát procent lidí, kteří své volební právo neuplatnili. 

A ještě jedna perlička na závěr. Bývalý primátor Olomouce Antonín Staněk, dříve z ČSSD, kandidoval do senátu za Přísahu ve volebním ovodu Bruntál. Skončil šestý, tedy poslední, se ziskem 4,37 procenta. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty