Před devadesáti lety zářil ze Svatého Kopečka na Vánoce světelný obraz s patnáctimetrovým andělem

Máte-li dojem, že neonové a světelné reklamní poutače jsou tak nějak spojené se současností, mýlíte se. Kilometry daleko byl vidět ohromný světelný obraz, vytvořený před Vánoci roku 1936 před bazilikou na Svatém Kopečku. Šlo o originální reklamu na Středomoravské elektrárny a současně dobročinnou akci.

Ilustrační foto: https://neon.sg/

Středobodem světelného obrazu byl prý asi patnáctimetrový anděl. Nad jeho hlavou byla veliká průhledná hvězda, před ním veliké srdce. U anděla stály dva ohromné stromy, vyzdobené různými symboly a budovami. Na jednom stromě byl měsíc, na druhém hvězda. A na andělovi i na stromech a před celým tímto výjevem byly různé kruhy s nápisy.

S výjimkou jednoho, který na andělovi hlásal latinsky známý novozákonní výrok Pax hominibus bonae voluntatis, tedy Pokoj lidem dobré vůle, si všechny ostatní nápisy vtipně hrály se symbolikou světla v biblických motivech. Reklamní oddělení Středomoravských elektráren mělo docela smysl pro humor. Byly zde v transparentních kruzích nápisy Já jsem světlo světa, Kdo světlu slouží, nechodí ve tmách, Šiřme světlo a Služme světlu. Na srdci před gigantickým andělem byl nápis Ve prospěch chudinského farního fondu. Poblíž byly pokladničky na dobrovolnou sbírku.

Celé tohle dílo nasvětlovaly a prosvětlovaly čtyři maximálně silné reflektory, díky kterému prostor okolo anděla a stromů zářil tak, že to bylo vidět až z Olomouce. I když, jak dodávají dobová svědectví z větší dálky šlo spíše o velkou bíle osvícenou plochu. „Z menší vzdálenosti vyjímá se anděl a transparentní nápisy velmi pěkně“.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty