Kolik toho denně sežere tygr ussurijský a kdo je nejvybíravější? Kuchař v zoo to má vážně těžké

Jak vydatně hodovala zvířata v Zoo Olomouce během minulého roku? Dost. Roční útrata za nákup krmiva v roce 2022 totiž činila přesně 6.986.869 korun. Náklady na denní spotřebu krmiva pak představovaly částku 19.142 korun.

Panda červená | Foto: Zoo Olomouc

Pro srovnání si uveďme, že v roce 2021 byly částky tyto: 6.860.570 korun a 18.796 korun. A za co se utrácelo? Komu nejvíc chutná? Kdo je největší labužník?

Čím vším se krmilo

Ani v uplynulém roce si své prvenství v nejvyšších finančních částkách za krmivo nenechala ujít zvířata, která konzumují ovoce a zeleninu. Dále následovali masožravci, přičemž se podávalo maso hovězí, drůbeží, vepřové a skopové. Nechyběli králíci, či hlodavci. Kopytníci prim sice nedrží, ale nejsou se ani příliš pozadu za masožravci.

Jejich jídelní lístek sestává z nabídky v podobě granulí, obilovin a sena. V zahradě se dále konzumují mořské plody, vejce a speciální přísady.

Kdo sežere nejvíc? Nejdražší je tygr

A koho by bylo lepší šatit než živit? Nejdražší na krmení je tygr ussurijský, jehož průměrná denní krmná dávka stojí zhruba 500 korun. V minulosti, kdy jsme chovali sibu skvrnitou, která konzumovala převážně živé ústřice a další živé krmivo, jsme i o ní hovořili jako o jednom z nejnáročnějších strávníků. Oproti ní dnes chovaná siba atlantská, která se krmí i rozmraženou potravou, zkonzumuje za cca 100 korun za den. Gepardovi chutnalo za cca 200 korun na den.

Nejnáročnější strávníci

A kdo patří mezi největší labužníky, co se rozmanitosti potravy týče? Ti nejmenší z nejmenších – drápkaté opičky. Jejich potravu tvoří až 20 druhů běžného i exotického ovoce, řada vitamínů a minerálů, med, myšata, v létě květy pampelišek, speciální krmiva určená pro tyto druhy opic (arabská guma, želatina, Tamarin Cake), nepohrdnou křepelčími vajíčky a v neposlední řadě ani hmyzem v podobě cvrčků, sarančat, či švábů.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty