Hasiči připravují nový polygon pro nácvik těch nejtěžších situací při požárech

Výcvik hašení požárů v uzavřeném prostoru usnadní hasičům nový polygon. Díky peněžitému daru Olomouckého kraje, který musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, začaly přípravy pro vybudování moderního zařízení ve Středisku praktického výcviku Hamry. Nahradí zastaralý polygon na prostějovské stanici, který v 80. letech 20. století budovali sami hasiči.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Původní výcvikový polygon již neodpovídá bezpečnostním a hygienickým požadavkům. Nové zařízení bude vybaveno moderními monitorovacími technologiemi. Změnou loni prošlo také středisko v Hamrech.

Výcvikový polygon na prostějovské stanici je poplatný době svého vzniku. Svépomocí jej vybudovali hasiči v 80. letech 20. století. Naprosto nevyhovuje současným požadavkům na bezpečnost, je také technologicky a funkčně zastaralý. Neposkytuje zázemí pro jednotky při výcviku a ani neodpovídá hygienickým požadavkům. Stále častěji jej také musíme vlastními silami opravovat. Přesto jde o jeden ze zásadních výcvikových prvků pro profesionální a dobrovolné hasiče, který nelze při odborné přípravě a vzdělávacích kurzech vynechat.

Středisko praktického výcviku Hamry je zařízení HZS Olomouckého kraje. Loni prošla polovina areálu modernizací. Především se jednalo o snížení energetické náročnosti budovy, a to prostřednictvím zateplení obvodového pláště budovy, zateplení střechy a výměny oken a dveří. Středisko využíváme pro praktické výcviky profesionálních a dobrovolných hasičů a od roku 2006 je zde v provozu unikátní výcvikové zařízení – flashover kontejner, který využívají hasičské sbory z celé republiky i ze zahraničí.

Středisko slouží také k odborné přípravě příslušníků složek IZS nebo kynologů PČR, CS, VP a záchranných kynologických brigád. Probíhají zde také výcviky vyprošťování u dopravních nehod, záchrany z výšek a hloubek, stabilizace stavebních konstrukcí a postupů při záchraně osob ze zřícených budov. Zároveň zde funguje sklad materiálu pro řešení mimořádných událostí.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty