Kryt civilní ochrany v Bezručových sadech znovu otevírá. Připomene život dětí v totalitním ČSSR

Spolu s přicházejícím jarem se k životu pomalu probouzí i známý olomoucký kryt. Poprvé se v tomto roce otevře pro veřejnost v sobotu 25.března a nebude to jen tak - k audiovizuální výstavě Odkryté příběhy 20. století bude připravena i akceJak se žilo (nejen) dětem v totalitním Československu.

Bunkr v Bezručových sadech se chystá na jarní sezónu

Návštěvníci si budou moci poslechnout dechberoucí příběhy pamětníků, kteří byli v této době dětmi, zahrát si kvíz o ceny a dozvědět se o krutých a barbarských činech diktátorů Stalina a Gottwalda od jejichž smrti tento měsíc uplynulo 70 let. Zvány jsou nejen rodiny s většími dětmi (od 10 let), ale všichni, kdo se chtějí dozvědět něco nového.

Expozice Odkryté příběhy 20. století, kterou v průběhu minulého roku vidělo přes 3000 návštěvníků, bude k vidění i nyní, i když s menší obměnou. Nově návštěvníci budou moci v centrální části výstavy zhlédnout vždy v pátek a neděli čtyři dokumenty z naší "dílny". Sobota bude i nadále patřit výběru toho nejlepšího, co Paměť národa natočila. Velkoformátové projekce archivních fotografií a pět dramatických osudů pamětníků války a komunismu součástí výstavy zůstanou po všechny dny beze změny.

Nově bude kryt také součástí doprovodného programu AFO Olomouc - otevřeme 1.patro, kde bude zajímavá instalace fotografií. Divadlo na Cucky v bunkru excelují se svou hrou Vstup zakázán - na jaře to bude jedna z posledních možností se o tom přijít přesvědčit. "A protože se chceme přiblížit i mladšímu publiku, započali jsme velmi zajímavou spolupráci se studenty Gymnázia Paměti národa a spolupráci v tuto chvíli rozjíždíme i se studenty Muzejní pedagogiky Univerzity Palackého," vzkazuje Petra Riznerová, vedoucí Institutu Paměti národa v Olomouci.

Bunkr otevírá poslední víkend v březnu (sobota 25.3, neděle 26.3.), poté od dubna do konce června vždy v pátek, sobotu a neděli od 14 do 18 hodin. Pro školy budou vyhrazena středeční a páteční dopoledne. Více informací naleznete zde: https://institut.pametnaroda.cz/olomouc/

Paměť národa Střední Morava už od roku 2017 plní své poslání také v Olomouckém a Zlínském kraji. Díky důvěře svých partnerů a příznivců systematicky dokumentuje vzpomínky pamětníků událostí 20. století, vyprávíme jejich příběhy veřejnosti a vzděláváme mladou generaci i pedagogy.

Foto: Institut Paměti národa



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty