Olomoucké letecké muzeum chystá otevření sezóny, chce přilákat na nové exponáty

Pozvánku na zahájení letošní muzejní sezóny zveřejnil spolek Aviatik-cs, který provozuje stálou expozici z historie letiště v Olomouci – Neředíně. Návčtěvníci se mohou těšit na řadu dosud nevystavených novinek, které přibližují atmosféru olomouckého letiště, když patřilo mezi významné body československého vojenského letectví.

Foto: Jiří Prokeš

Během odpoledne od 13 do 17 hodin zde můžete vidět dokumentární filmy a historické fotografie, prohlédnout si historický hangár Waagner nebo si sestavit házedlo či papírový model hangáru. Důležitá je nová nabídka vystavených exponátů.  

Letos tady budou poprvé vystaveny například originální letecké kukly a přilby, letecké kombinézy, přístroje, navigační pravítka a pilotní pomůcky, např. výpočtové pravítku pro letoun DC-3 (Dakota). V expozici se poprvé objev také některé dobové dokumenty, pilotní průkazy a legitimace a archivní fotografie, kompletní Letecká alba vydávané firmou ZORA Olomouc a vojenské učebnice a skripta používané v Leteckém učilišti Prostějov. „Expozice bude rozšířena také o nové modely letadel od olomouckých modelářů,“ popisuje Jiří Prokeš ze zapsaného spolku Aviatik-cs, který se o malé muzeum v areálu letiště stará.

„Bohužel i tak zůstane mnoho věcí nadále v depozitáři, protože do našich malých prostor se nevejdou všechny najednou. Na muzejní noc pak vystavíme jiné a některé ze současných tak opět uložíme do depozitu,“ dodává Jiří Prokeš.

Zahájení letošní muzejní sezóny se odehraje v sobotu 22. dubna od 13 hodin, otevřeno bude zhruba do 17 hodin. Muzeum najdete na letišti v Neředíně v budově číslo 22.

Zdroj: Aviatik-cs

Foto: Jiří Prokeš

Foto: Jiří Prokeš

Foto: Jiří Prokeš

Foto: Jiří Prokeš

Foto: Jiří Prokeš

Foto: Jiří Prokeš



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty