Šest tun prodaných a snězených tvarůžků, dvacet tisíc návštěvníků! Z Loštic přivezli i novinku

Po dva víkendové dny plné centrum Olomouce, na pět desítek stánků s občerstvením i dalšími nabídkami na Horním i Dolním náměstí, skoro pět tun prodaných tvarůžků a další tuna snězená na místě v podobě pochoutek z desítek nejrůznějších tvarůžkových receptů. Dvě scény, spousta muziky, kuchařská šou Romana Pauluse, divadla i klauniáda, hry a tanečky pro děti… Šestý ročník festivalu Olomouckých tvarůžků se v hanácké metropoli povedl.

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Když k tomu připočteme nečekaně vstřícné jarní počasí, v němž jen v jednom okamžiku v sobotním odpoledni spadlo několik kapek, není divu, že mezi tisícovkami návštěvníků se nejspíš nenašel nějaký nespokojenec. Akci tradičně připravilo město s výrobcem Olomouckých tvarůžků, s loštickou firmou A.W. „Loňský ročník byl velmi hojně navštívený. Někteří škarohlídové namítali, že to bylo tím, že lidé byli vyhladovělí po dvou letech covidových omezení a že to bylo souběžně s Florou. Letošek prokázal, že fenomén tvarůžků funguje a dokáže přitáhnout jejich milovníky,“ bilancuje tiskový mluvčí firmy A.W. Vladimír Kovář.

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Tradiční výrobce z Loštic, firma A.W. samozřejmě na akci prodávala i své výrobky. „Během dvou festivalových dnů jsme v naší podnikové prodejně a ve stánku na Horním náměstí prodali 4,6 tuny tvarůžků plus další tvarůžkové výrobky. Náš pokladní systém napočítal 7342 individuálních nákupů. Vedle toho jsme dodali pořadatelům a jednotlivým restauracím a stánkům 600 kilogramů tvarůžků zdarma a dalších 500 za sníženou cenu,“ vypočítává Kovář. „Vedle klasických tvarůžků byl hodně velký zájem i o druhy s různými příchutěmi, tedy o kořeněné. Jedná se například o Hanácké oheň, Čtyřlístek, Pozdrav z Loštic či o pusinky,“ vypočítává.

V centru Olomouce bylo dvacet tisíc lidí

Tvarůžkový festival o sobě dával vědět nejen vůní těch nejlepších specialit z tvarůžků, ale také povedeným kulturním programem pro děti i dospělé. Nabídl průvod, pohádky, cirkus, koncerty, gastronomické zážitky a nakonec i krásné počasí, na které to původně vůbec nevypadalo. Koncerty odehrály kapely Mňága a Žďorp, Natálie Tichánková & 4GOOD, Sandra a Richard Pogodovi, soubor ZUŠ Žerotín a několik cimbálových muzik. Vellký zájem byl o kulinářskou show michelinského kuchaře Romana Pauluse i o ostatní kuchařská představení. 

"Letos vás bylo rekordních dvacet tisíc. Děkujeme!" vzkazuje Jana Doleželová t z tiskového oddělení olomouckého magistrátu.  

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

O nové Hanácké dukátky i o nezralý tvarůžek byl velký zájem

Firma A.W. podle Vladimíra Kováře přichystala i Hanácké dukátky, také kulaté, ale menší tvarůžky, než jsou běžné prodejní druhy. „Jsou to takové tvarůžkové jednohubky. Rychleji zrají, ale jsou pracnější na výrobu a balení. Na festivalu jsme je měli hlavně na ochutnávku a pro naše partnery. Lidé je mohli zkusit především ve stánku našeho Muzea Olomouckých tvarůžků na Dolním náměstí,“ doplňuje.

Velký úspěch podle něj sklidil i samotný muzejní stánek. Lidé si mohli např. vyzkoušet simulátor šlapání tvarohu, ale hlavně si ze speciálního tvarůžkářského tvarohu udělat dřevěnou klapačkou vlastní tvarůžek – a pak jej sníst. „Překvapivě mnoho lidí toho využilo a okoštovali, jak vlastně chutná tvarůžek na začátku výrobního procesu, než začne zrát,“ přidává Kovář festivalový postřeh.

Kdo letos nemohl, může jen litovat. Každopádně si i s těmi, co na festivalu byli, už může zapsat termín toho následujícího: sedmý ročník by se měl v Olomouci konat o víkendu 13. a 14. dubna 2024.

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz

Foto: olomouc.eu/ Daniel Schulz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty