Olomoucký loket? Přijďte si k radnici vzít míru podle olomoucké délkové konstanty

Na severní straně radnice můžete ode dneška zase vidět olomoucký loket. Měří přesně 791 milimetrů. Rozdělen je na čtyři pídě a každá z nich ještě na osm palců. Olomoucký loket sloužil v minulosti celé Moravě jako délková míra. Podle něj odměřovali obchodníci sukno, plátno nebo provazy.

Na radnici byl připevněn kovový olomoucký loket | Foto: Olomouc.eu / Pavel Konečný

„Je to přesná kopie lokte, který je v depozitáři Vlastivědného muzea Olomouc,“ uvedl restaurátor a umělecký kovář Otakar Ruček. Vykování mu trvalo asi týden, od prvotního impulsu uběhla ale mnohem delší doba.

Na samém počátku byl kus řeči. Asi před dvěma lety. „Padlo to při nezávazné diskusi. Jen jsme se tak bavili o dávné Olomouci,“ potvrdil autor myšlenky historik Leoš Mlčák. Loktů bylo v minulosti mnoho. Prakticky v každém městě měli ten svůj. Zatímco pražský měřil necelých 60 centimetrů, v německých městech to bylo 65 centimetrů a ve Vídni dokonce 77,7 centimetru. Patrně pro délku velmi podobnou vídeňskému císař Ferdinand III. ustanovil v roce 1638 olomoucký loket jako závazný pro celou Moravu.

Olomoucký loket je rozdělený na čtyři pídě a ta každá na osm palců | Foto: olomouc.eu / Pavel Konečný

„Olomoucký loket byl kdysi pevně připojen k domu na nároží Ostružnické ulice. Dnes je tam banka, proto jsme se s památkáři dohodli na umístění na budově radnice,“ vysvětlil náměstek primátora Viktor Tichák. Zatímco původní loket byl umísťován všude svisle, nyní je připevněn vodorovně, aby opticky nenarušoval vodorovné bosování fasády radnice.

Otakar Ruček ho vykoval ze čtyřhranného profilu a následně patinoval. „To aby se co nejvíce blížil originálu z doby baroka a nebudil dojem nového výrobku,“ prohlásil restaurátor. Loket v nejbližší době doplní také informační tabule zhotovená ze slitiny.

Na radnici byl připevněn kovový olomoucký loket | Foto: Olomouc.eu / Pavel Konečný

Moravské lokte, vídeňské lokte a konečně pak jeden metr

Do roku 1765 platila na Moravě moravská měrná soustava, pro kterou byl obvykle olomoucký loket brán jako hlavní délková konstanta. V loktech se v Rakousku měřilo i nadále až do roku 1876, to už ale bylo podle jednotné rakouské měrné soustavy. Ta byla moravské velmi blízká, zatímco v Čechách byly původní lokte a jiné jednotky odlišné a tak si museli po sjednocení rychle zvykat na jiné míry. Teprve v roce 1876 pak habsburské císařství přešlo na desetinnou soustavu a jako délkový etalon přijalo francouzský metr. Ten byl stanoven za Francouzské revoluce v roce 1791. Jediné, co zůstalo, je průpovídka „zač je toho loket“.

Moravská měrná soustava, platná do roku 1765

  • Moravská čárka – 2,06 mm (= 12 bodů)
  • Moravský palec – 2,475 cm (= 12 čárek)
  • Moravská stopa – 29,59 cm (= 12 palců)
  • Moravský loket – 78,23 cm či později 79,05 cm
  • Moravský sáh – 1,775 m (= 6 stop)
  • Moravská míle – 12,03 km



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty