Je to tady: radní doporučili sloučení dvou slavných kulturních institucí do jedné

DOPLNĚNO Už několik měsíců se v Olomouci řeší slučování Moravské filharmonie a Moravského divadla. Původní úvahy jsou teď blíže realizaci. Radní totiž během úterního jednání schválili přípravu sloučení divadla s filharmonií k 1. lednu 2025. Transformačním má být příští rok.

Foto: Moravské divadlo Olomouc

Důvody, které politici od počátku zdůrazňují, jsou především ekonomické. „Vize sloučení do jedné instituce vychází z potřeby dlouhodobě a koncepčně řešit budoucnost obou institucí a po zvážení stanoviska odborníků se jeví jako cesta, která umožní rozvoj divadla i filharmonie a zároveň bude rozpočtově dlouhodobě únosná,“ uvedl Viktor Tichák, náměstek odpovědný za kulturu. „Jedná se spíše o formální krok, který umožní řešit otázky jako sdílení budovy, realizace synergií v provozních, marketingových oblastech a dalších,“ doplnil náměstek Tichák.

Varianta počítá se zachováním a podporou značek Moravského divadla Olomouc i Moravské filharmonie Olomouc. "Zachování obou značek bylo jedním z našich základních kritérií," zdůraznil Viktor Tichák. 

Obě zvažované varianty budou předloženy Zastupitelstvu města Olomouce s doporučením postupu směrem ke sloučení institucí. Postup spočívá v detailním rozpracování podvariant a s přípravou na spojení. Součástí návrhu je i zadání vypracování externího posudku, jmenování manažera spojení a pokračování v oficiálních jednáních s Olomouckým krajem a Ministerstvem kultury ČR.

"Slibujeme si od toho větší prostor pro rozvoj obou institucí právě kvůli synergiím, které v jednom společném kulturním domě přinesou především provozní úspory, nabízí se i větší šance pro rozvoj zahraničních aktivit nebo pro získávání dotací," uvedl náměstek Tichák. 

Proti slučování obou institucí se hned od počátku ozývala velká kritika a vznikla i petice proti tomuto záměru. Ta elektronická má aktuálně skoro sedm stovek podpisů nejen od Olomoučanů, papírovou petici s více než tisícovkou podpisů dodali už její autoři přímo na radnici. Ti vyjadřují obavy, že po sloučení organizací budou následovat i další kroky, jako třeba propouštění hudebníků. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty