Začaly žně a řidiči bourají s kombajny a dalšími zemědělskými stroji, varuje policie

Cesty na silnicích mohou být v prázdninových dnech nebezpečnější než jindy. Především na okresních silnicích, kde se kromě vozidel pohybují i cyklisté a teď i velké zemědělské stroje.

Foto: HZS Olomouckého kraje

"Za poslední dva týdny se už staly v Olomouckém kraji dvě vážné dopravní nehody se zemědělskými stroji, a to jsou žně teprve na začátku," říká policejní komisařka Zuzana Slabá.

Dne 10. července u Břuchotína na Olomoucku narazilo osobní vozidlo do žací lišty kombajnu. Řidič byl vyproštěn a s těžkým zraněním odvezen do nemocnice. Další vážná dopravní nehoda se stala ve čtvrtek 20. července ve Věrovanech, kdy řidič se svým osobním vozidlem najel do zadní části kombajnu na sečení. Řidič byl z vozidla vyproštěn a předán do péče zdravotnické záchranné služby. U obou vážných nehod zasahovali hasiči, policie a zdravotnická záchranná služba. 

Na silnicích je v tomto období nutné dbát o to více opatrnosti, srážky se zemědělskými stroji mohou skončit tragicky. "Zemědělský stroj předjíždějte, kde je to možné na opravdu přehledných místech a jen tam, kde je to povoleno. Při předjíždění kontrolujte zpětná zrcátka, zda i řidič jedoucí za vámi si nevyhlédl stejný moment k předjíždění, jako vy," varuje Zuzana Slabá. "Předjíždějící manévr si dobře rozmyslete, vzhledem k velkým rozměrům zemědělských strojů, nemusíte vidět dostatečně dopředu. Pokud jen trošku pochybujete, manévr si rozmyslete. Neriskujte." Důležité je dodržovat maximálně povolenou rychlost, důkladně sledovat provoz a věnovat se řízení.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty