Tvarůžkový festival začíná, navzdory dešti se centrum města plní návštěvníky

Pátek, 28.4.2017

AKTUALIZOVÁNO 29.4.2017

Spousta stánků, velké párty stany pro pro ukrytí před deštěm a zhruba padesát různých restaurací a prodejců už od 14 hodin láká na Horní a Dolní náměstí v Olomouci. Tvarůžkový festival, respektive jeho druhý ročník, začal. Olomouc se po roce znovu představí jako centrum gastronomie a hlavně jako domov nejznámějšího tuzemského sýra. Společnost A.W. Loštice jej mimochodem speciálně na festival připravila asi půl tuny. 

Z mimořádně pestré nabídky jsme pro vás jen pro lepší představivost a zvýšení apetitu vybrali následující položky: tvarůžkový krém s husími škvarky, tvarůžková smaženka, tvarůžkový paprikáš, tvarůžkové palačinky naslano a nasladko, tvarůžkové halušky, zeleninový salát s marinovanými tvarůžky, tvarůžková zmrzlina, tvarglová sečka, Hanácká Panna Cotta, gruzínské pirohy s tvarůžky či třeba domácí tvarůžkový tatarák. Dobrou chuť :-)

Druhý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu se koná po dva dny, a to v pátek 28. a v sobotu 29. dubna. Prodejci své speciality nabízejí ve stáncích na Horním i Dolním náměstí. Do festivalu se tentokrát zapojí skoro třicet zástupců restaurací a bister pod záštitou projektu Ochutnejte Hanou a agentury Food Fest, návštěvníky čeká samozřejmě i široká nabídka regionálních minipivovarů a pivovarů. Hlavním partnerem festivalu je společnost A.W. Loštice, která nejen že poskytne prodejcům část surovin pro prodej specialit, ale také bude hlavním prodejcem tvarůžků na Horním náměstí, které bude prodávat přímo z kamionu.

Stojí to za  ochutnání!

Nedalo nám a v pátek jsme se mezi stánky vypravili. Člověk sice nemůže ochutnat všechno, ale něco přeci jen musí. Tak třeba takový domácí tvarůžkový tatarák, tak to je lahůdka. Opravdu moc nám zachutnala Hanácká Panna Cotta, taková jemná delikateska s mírným tvarůžkovým aroma. A nebo tvarůžkové bramborové krokety, samozřejmě s tvarůžkovým dipem a zelím...lahoda. A nabídka olomoucké tvarůžkové cukrárny, ta je jako vždy skvělá. Husí jatýrka v kombinaci s tvarůžky rovněž potěšila. A k tomu všemu na hlavní stage vystoupení tanečnic z Tanceláře. Moc příjemný pátek, až na ten déšť. 

K tomu se na sobotu chystá i dobrý program, třeba Hanácká svajba, kuchařská show šéfkuchaře Přemka Forejta nebo zajímavé propojení fyziky a kuchyně v podání Pevnosti poznání.

Zkuste to. 

SOBOTNÍ PROGRAM:

Horní náměstí / 10.00 – 18.00 hod. (od 9 hodin již zahájen prodej tvarůžkových specialit) 
Moderátor: Vladimír Hrabal
10:00 hod. Zahájení II. dne slavností 
10:10 - 10:40 Vystoupení Hanáckého mužského sboru Rovina s muzikou 
10:45 - 11:30 Cooking show „Vaříme s Karolínou“ 
11:30 - 12:30 „Hanácká svajba“ - jak dřív vypadala nejvýznamnější událost na Hané 
12:30 - 13:15 Cooking show restaurace „Entrée“ (vaří šéfkuchař restaurace Entreé Přemek Forejt) 
13:15 - 13:30 Soutěž 
13:30 - 14:00 „Olomouc město sportu“ - soutěž v pojídání tvarůžků mezi místními sportovci 
14:00 - 14:45 Cooking show „Vaříme s Karolínou“ (vaří autorka kuchařek Karolina Kamberská) 
14:45 - 15:00 Soutěž 
15:00 - 15:30 Vystoupení - ukázka opery „Tvarůžkové ódy“ 
15:30 - 16:15 Cooking show restaurace „Lobster“ (vaří šéfkuchař restaurace Lobster Jaroslav Klár) 
16:15 - 16:30 Soutěž 
16:30 - 17:00 Vystoupení tanečního studia „Tancelář“ 
17:15 - 18:00 Vystoupení hudební kapely „Stracené ráj“

Dolní náměstí / 10.00 – 18.00 hod. (od 9 hodin již zahájen prodej tvarůžkových specialit) 
Moderátorka: Martina Kvítko Procházková
10:00 Zahájení akce 
10:15 - 11:15 Divadlo Tramtarie – představení pro děti: „Terezka a kouzelné autíčko“ 
11:30 - 12:00 Vědecká show Pevnosti poznání „Fyzika v kuchyni I.“ 
12:30 - 13:30 Dětský domov – hudební vstoupení 
13:45 - 14:00 Soutěž 
14:00 - 15:00 Vědecká show Pevnosti poznání – „Fyzika v kuchyni II.“ 
15:00 - 15:30 Vystoupení Dětského folklorního souboru Trávníček z Přerova 
15:45 - 16:00 Soutěž 
16:00 - 16:40 Hudební vystoupení – Hudební institut 
17:00 - 18:00 Vystoupení - žonglérská show „Cirkus Levitare“

http://tvaruzkovyfestival.olomouc.eu/

Fotogalerie: 
Autor: 
(red)