Olomoučtí cyklisté vyhráli pohár i individuální ceny. Mapei Merida Kaňkovský měl skvělou sezónu

Olomoucký mládežnický tým Mapei Merida Kaňkovský má za sebou skvělou sezónu! V srpnu vyhráli junioři Regionem Orlicka celkově a Matěj Zahálka v jednotlivcích. Český pohár – Brilon Cup ovládl olomoucký mančaft kompletně. Junioři i kadeti vyhráli družstva. V juniorech zvítězil v jednotlivcích Štěpán Zahálka před Janem Bittnerem, v kadetech získal celkový triumf Jakub Tesařík a třetí byl Matěj Piták. Na MČR v časovce družstev brali kadeti zlato a junioři bronz.

Foto: Jan Brychta foto

Finále sezóny vyšlo Mapei Merida Kaňkovský famózně. Už v srpnu se mu podařilo uspět v mezinárodní konkurenci na etapovém závodě Regionem Orlicka, kde zvítězil celkově Matěj Zahálka a tým MMK mezi družstvy, navíc pro sebe získal bodovací soutěž a měl nejlepšího mladého jezdce. V první etapě byl Jan Podařil druhý, v časovce se umístil 4. Štěpán Zahálka, a v královské etapě stejný borec zvítězil a oblékl si žlutý dres. V poslední etapě pak vedení v celkovém pořadí tým ve složení Jan Podařil, Štěpán Zahálka, Jan Zapletal, Lukáš Sedlák, Adam Hrdlička, Matěj Piták, Marek Rieger, Lukáš Raška, Ondřej Procházka uhájil.

„V závodě jsme táhli za jeden provaz, opravdu to neberu jako frázi, protože co kluci dokázali v mezinárodní konkurenci mě opravdu naplnilo hrdostí na jejich výkonnost,“ pochválil svoje svěřence trenér a manažer v jedné osoba Jiří Kaňkovský.

Na konci léta a v září pak vrcholil Brilon Cup, což vyšlo Mapei Merida Kaňkovský opět nad očekávání. V Ostravě bez účasti reprezentantů získal bronz Ondřej Procházka. Ve Vysokém Mýtě pak dojeli do cíle společně vítězný junior Jan Bittner s druhým Štěpánem Zahálkou, čtvrtý skončil Jan Podařil. V kadetech vybojoval stříbro Raška a bronz Jakub Tesařík.

Minulý víkend pak vše vrcholilo mistrovstvím republiky v časovce týmů. Kadeti ve složení Lukás Raška, Matěj Piták, Jakub Tesařík a Albert Rauschert získali i přes pád celého týmu zlato s náskokem 50 sekund. Mezi juniorkami si Adéla Pittnerová spolu s prostějovskou Eliškou Grulichovou dojely pro druhé místo. Junioři ve složení Štěpán Zahálka, Jan Bittner, Adam Hrdlička a Jan Podařil získali třetí místo.

Vše se pak sečetlo a podtrhlo celkovým pořadím v Českém poháru – Brilon Cupu. V juniorech i přes účasti na reprezentačních akcích vyhrál Štěpán Zahálka před Janem Bittnerem, Jan Podařil byl pátý. Junioři vyhráli i v družstvech před Duklou Praha a Roman Kreuziger cycling academy. A kadeti? Jakub Tesařík se stal coby prvoročák celkovým vítězem, Matěj Piták byl třetí a Lukáš Raška pátý. Celkově olomoucký tým vyhrál před Jaroslav Kulhavý Cycling Team a Kyjovem. Zahálka s Tesaříkem vyhráli také Carla Kriterijní ligu 2023.

„Jsem moc rád, že jsme obhájili vítězství v Českém poháru v jednotlivcích a v týmech, tedy kromě kadetů, ti byli loni druzí. Letos musím pochválit juniory za špičkovou spolupráci v mančaftu. Mým přáním bylo, aby jezdili týmově, kompaktně, což kluci splnili, už fakt jezdili jako chlapi,“ zhodnotil skvělou juniorskou sezónu Kaňkovský. Kadetům se také dařilo, přesto tam vzhledem k věku vidí trenér Kaňkovský ještě rezervy. „S přestupem do juniorů se to zase posune výkonnostně i takticky dál, o tom jsem přesvědčen. Kluci jezdí delší dobu pospolu, také výborně spolupracují, těším se na další práci s nimi,“ dodal Kaňkovský.

Junioři Štěpán Zahálka s Janem Podařilem reprezentují ještě na ME v silniční cyklistice v nizozemském Drenthe, pojedou tuto sobotu silniční závod s cílem pomoci ke zlatu kolegovi z reprezentace Kryštofu Královi.

Mapei Merida Kaňkovský se tak pomalu chystá na novou sezónu. „V juniorech i kadetech opět chceme týmy pokládat tak, aby zůstala návaznost z minulých let, fungovala týmová a vítězná chemie tohoto kolektivu. Jsme rádi, že nám zůstali věrní sponzoři, v dnešní těžké době si toho moc vážíme. Děkujeme také fanouškům a rodičům za podporu, protože sezóna byla dlouhá a byly tam i pády, psychické a i fyzické, ale dokázali jsme se poučit a vytěžili z tohoto roku maximum a úspěchy přišly. Vše se odráží i v dalších kariérách kluků. Nejlepší junioři budou pokračovat v nejlepších dospělých týmech České republiky, což je pro nás vynikající vizitka,“ uzavřel hodnocení Jiří Kaňkovský.

Foto: Jan Brychta foto

Foto: Jan Brychta foto

Foto: Jan Brychta foto

Foto: Jan Brychta foto




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty