Hokejová hala: zastupitelé rozhodli ihned zahájit tržní konzultace o nejlepší variantě

Hynaisova nebo Velkomoravská? Kde se bude v Olomouci hrát hokej, bruslit či chodit na koncerty? Kdo čekal konečný verdikt, byl možná zklamán. Rozhodnutí ale přesto posunuje věc dál. Osmadvacet ze čtyřiceti čtyř zastupitelů zvedlo ruku pro zahájení tržních konzultací se zájemci o výstavbu nové multifunkční haly. Protinávrh na řešení situace cestou postupných oprav starého zimáku neboli plecharény neuspěl.

Návrh nové víceúčelové haly ve Velkomoravské ulici

Mimořádně dlouhá debata se opakovaně dotýkala toho, zda je město schopno samo zajistit rekonstrukci současného zimního stadionu, má-li oprášit více než deset let starý projekt „ledové kostky“, tedy nové haly na místě plecharény, nebo má přijmout nabídku soukromého developera, který za své peníze a na své riziko postaví novou multifunkční halu na Velkomoravské a město mu pak bude dle přesné smlouvy přispívat na provoz. Zpochybňovalo se, zda je návrh haly v lokalitě Velkomoravská opravdu multifunkční, další namítali, že vadí, když jeho investor nepředstavil celý svůj obchodní záměr či jak se promítne budoucí inflace do výše příspěvku města.

V průběhu diskuze zazněl návrh hnutí ProOlomouc, aby město investovalo do svého majetku a postupnými kroky rekonstruovalo zimní stadion v Hynaisově ulici. Na řadu pak dokonce přišla nová prezentace starého návrhu tzv. Ledové kostky, která už byla Olomoučanům představena před asi třinácti lety, jenže na ni město nikdy nesehnalo peníze. 

Na zastupitelstvu padl i návrh neřešit novou halu a postupně rekonstruovat starou plecharénu. Neuspěl však. 

Vedení města si letos v lednu objednalo vypracování „Srovnávací analýzy efektivnosti nákladů Multifunkční haly Olomouc“. Porovnávaly se varianty stavby nové haly v režii soukromníka, opravy staré haly v Hynaisově ulici za peníze města a nebo stavby nové haly na jiném místě v režii města. Z analýzy vyplynula jako nejvýhodnější spolupráce se soukromým investorem a stavba úplně nové haly. V červnu si mětsská rada objednala i právní posouzení této analýzy. Právníci v něm mimo jiné navrhují, aby město prověřilo návrh soukromého investora formou takzvaných tržních konzultací. A právě tento návrh se nakonec díky zmíněným osmadvaceti zastupitelů z koaličních i opozičních stran nyní spustí.

Tržní konzultace mají podle stanoviska právníků vést k ověření realizovatelnosti projektu, formulování konkrétních podmínek projektu a stanovení dalšího postupu. Usnesení zastupitelstva přitom umožňuje, aby se mezitím do diskuze zapojil i kdokoliv další, kdo by chtěl vlastními silami vystavět novou víceúčelovou halu s ledovou plochou a nebo investovat do přestavby nynějšího zimáku. To je ovšem spíše teoretická varianta, protože za dlouhé roky diskuzí o nové ledové ploše pro Olomouc se nikdo takový neobjevil.  

Podle dostupných informací společnost Redstone, která chce v rámci projektu Nová Velkomoravská budovat multifunkční arénu, bere na vědomí dnešní rozhodnutí zastupitelstva a chce se se svým návrhem zúčastnit tržních konzultací. Podstatné pro soukromého investora bude, jaké podmínky z výsledku tržních konzultací vyplynou.  

Ve schváleném usnesení se zavazuje vedení města, že tržní konzutace zahájí ihned a že do června 2024 předloží zastupitelstvu jejich výsledek i návrh dalšího postupu.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty